Επιχειρηματικά Νέα

Δωρεάν τεστ γρίπης από τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ

Δωρεάν τεστ γρίπης στα ιατρεία της Αττικής προσφέρουν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ από τις 24 ως τις 29 Φεβρουαρίου. Η δυνατότητα αφορά τα ιατρεία στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, το Αιγάλεω, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή και τη Νέα Ερυθραία. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν 24 ώρες το 24ωρο, με αστική χρέωση, στο τηλεφωνικό κέντρο 1016.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ και παθολόγος Γιώργος Θεοχάρης, «οι SOS ΙΑΤΡΟΙ δέχονται καθημερινά κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο 1016 από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης που ζητάνε συμβουλές ή επιθυμούν ιατρική εξέταση. Μάλιστα σε ένα μήνα οι SOS ΙΑΤΡΟΙ εξέτασαν πάνω από 1.000 ασθενείς. Τα περιστατικά στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίστηκαν στα σπίτια και οι ασθενείς δεν χρειάστηκε να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επιπλοκές είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αφού τουλάχιστον 3 στους 10 ηλικιωμένους εμφανίζουν επιπλοκές, παιδιά και ενήλικες με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και νευρολογικά νοσήματα, με μεταβολικές διαταραχές (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης), με χρόνιες νεφρικές ή ηπατικές νόσους και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Επιπλοκές

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, σημειώνει ο κ. Θεοχάρης, αν προσβληθούν, μπορεί να εμφανίσουν ταχεία επιδείνωση της λοίμωξης και σοβαρές επιπλοκές, γιατί για έναν πάσχοντα από οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας η γρίπη είναι απειλητική από το πρώτο κιόλας σύμπτωμα.

Μερικές από τις επιπλοκές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια (κυρίως από πνευμονιόκοκκο), η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του σακχαρώδους διαβήτη.

Τα άτομα λοιπόν που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να εξετάζονται από ιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων, καθώς η έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής αγωγής μπορεί να τους σώσει τη ζωή, ενώ οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν μόνοι τους αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως ένδειξη και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.

Μέτρα προστασίας

Την ίδια ώρα οι πολίτες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα προστασίας, αφού η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με σταγονίδια που μεταφέρονται με τον βήχα, αλλά και με το φτέρνισμα. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής. Αυτοί είναι οι εξής:

Πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και κυρίως όταν πιάνουμε πόμολα, κουπαστές από σκάλες, χειρολαβές μέσων μαζικής μεταφοράς. Αποφεύγουμε τις χειραψίες και τα φιλιά.

Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο και όχι με την παλάμη μας, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
Δεν αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Αποφεύγουμε κλειστούς και μη σωστά αεριζόμενους χώρους.
Όταν αρρωστήσουμε, παραμένουμε σπίτι, μακριά από το σχολείο ή την εργασία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button