ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Δώστε λεφτά για φάρμακα αλλιώς έρχονται ελλείψεις! Έκκληση της φαρμακοβιομηχανίας

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ).
Ελλείψεις που θα οφείλονται κυρίως σε ένα «τρίπτυχο» αιτιών.

1)Στο περιορισμένο κονδύλι 1,945 δις ευρώ με το οποίο πρέπει να καλυφθούν περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι καθώς και πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

2)Στην πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού (rebate-claw back)

3) Στα υπέρογκα χρέη προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ύψους τα οποία μόνο για το 2015 εκτιμώνται στα 1,2 δις ευρώ. Χρέη που όμως αποτρέπουν πολλές φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων ή στη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων των φαρμακευτικών τους προϊόντων στην ελληνική αγορά.

«Η φαρμακευτική δαπάνη πλησιάζει με τις συνεχείς συμπιέσεις το 50% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου και καθώς δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού οδηγεί σε «ασθενείς δύο ταχυτήτων» αποφάνθηκαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του κλάδου.

Οι συνεχείς περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρύνει φυσικά τις τσέπες των ασθενών οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για τα φάρμακα. Μάλιστα συχνά πυκνά οι συμμετοχές αυξάνονται με διάφορα…τρικ όταν σκευάσματα μεταφέρονται από τη μία κατηγορία στην άλλη.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ακόμη και ασθενείς με χρόνια νοσήματα οι οποίοι μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν πλήρωναν καθόλου συμμετοχή για τα φάρμακά τους, σήμερα συμμετέχουν στη δαπάνη και σε πολλές περιπτώσεις με υψηλά ποσά. Διαβάστε ΕΔΩ πως αυξάνονται συνήθως οι συμμετοχές των ασθενών πριν προλάβει να το καταλάβει κανείς: “Νέα φάρμακα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει με τις συμμετοχές των ασθενών”

Και η ανησυχία τώρα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων του ΣΦΕΕ είναι μην τυχόν σε νέες πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές στον τομέα της Υγείας, τα φάρμακα βρεθούν πάλι στο στόχαστρο. Ένα σενάριο το οποίο βεβαίως ποτέ δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Ούτως ή άλλως βέβαια η δαπάνη 1,945 δις θα είναι μειωμένη από δω και πέρα αν υπολογίσει κανείς ότι συμπεριλαμβάνει πλέον και τα φάρμακα για την κάλυψη των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα μας.

«Η επιπρόσθετη δαπάνη για την κάλυψη των προσφύγων και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας θα πρέπει να κινητοποιήσει την Πολιτεία προς την ανεύρεση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης, και όχι να τη στρέψει στην εύκολη λύση της συμπερίληψής της στον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό των 1,945 δις €.

Ταυτόχρονα, η υλοποίηση σχεδίου για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την καλύτερη αποδοτικότητα των υπαρχόντων πόρων, θα εξασφαλίσει χώρο για την αποζημίωση νέων, καινοτόμων θεραπειών. Τέλος, από την φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να εξαιρούνται τα εμβόλια καθώς αφορούν στην πρόληψη» υποστηρίζουν τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος μετά τη Γενική Συνέλευση του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άγριο «κούρεμα» στα φάρμακα στον καιρό των μνημονίων! Πόσα έχασαν οι Έλληνες

Δείτε ποια ακριβά φάρμακα θέλουν έγκριση από ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ! Όλη η λίστα

Πρόεδρος Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων: Πως το ελληνικό φάρμακο θα σώσει την οικονομία!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button