ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εγκαταλείπουν τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί! Γιατί αποχωρούν

Την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ γυρίζουν καθημερινά δεκάδες γιατροί αφού αποφασίζουν να διακόψουν τη σύμβασή τους με τον Οργανισμό εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του.

Η διακοπή των συμβάσεων είναι πιο συχνή στην περιφέρεια όπου όμως υπάρχει ούτως ή άλλως πρόβλημα με την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών που να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου:  «Καθημερινά καταγγέλλονται συμβάσεις ΕΟΠΥΥ από ιατρούς που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης του ασφυκτικού κλοιού χρεοκοπίας του ατομικού τους ιατρείου / εργαστηρίου, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου υπάρχει έλλειψη πολλών ειδικοτήτων».

Και πως να μην αποχωρούν οι γιατροί όταν ο ΕΟΠΥΥ τους οφείλει ακόμη από το 2010. Και χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς τους τελευταίους έξι μήνες που βλέπουν το ευρώ με το… κιάλι, καθώς δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Και σαν να μην έφταναν οι μόνιμες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών προς τους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ, ήρθε και η αξιολόγηση και έκανε τις πληρωμές ακόμη πιο…σπάνιες. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: “Η αξιολόγηση σκοτώνει την Υγεία! Ποιοι θα μείνουν απλήρωτοι λόγω έλλειψης ρευστού”

Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του προέδρου Σωτήρη Μπερσίμη, ότι οι γιατροί θα πληρωθούν άμεσα, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Μάλιστα είχε δώσει και σχετικά χρονοδιάγραμμα το οποίο βέβαια έμεινε στα χαρτιά.

Και τα χειρότερα έρχονται για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Αποτέλεσμα όμως είναι σήμερα να κινδυνεύουν με λουκέτο εκατοντάδες ιατρεία αφού οι γιατροί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα όμως λιγοστεύουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ασφαλισμένους.

Όμως και το μέλλον για τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι αβέβαιο καθώς οι αλλαγές που έρχονται με το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα τους ρίξει ακόμη περισσότερο στον …Καιάδα των απλήρωτων υπηρεσιών.

Άλλωστε όπως δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια, οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα αλλάξουν ενώ θα αμείβονται και λιγότερο από ότι οι γιατροί που θα προσληφθούν στο σύστημα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για τις αλλαγές που έρχονται: «Υπ.Υγείας: Σαρωτικές αλλαγές για όλους τους γιατρούς με το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια»

Σύμφωνα με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ο Οργανισμός οφείλει στους συμβεβλημένους γιατρούς τα εξής:

* Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Οκτωβρίου 2016 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

* Επισκέψεις και πράξεις του ληξιπρόθεσμου Νοεμβρίου 2016

* 10% των ληξιπρόθεσμων επισκέψεων των ετών 2012 – 2015 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

* Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΠΑΔ και πρώην ταμείων. Εκφράζεται η έντονη αγωνία για το εάν θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2010-2011, εντός της νόμιμης προθεσμίας ( Ιούνιος 2017 ).

Γι αυτό και ο κλάδος είναι επί ποδός και ετοιμάζει και συγκεκριμένες ενέργειες σε περίπτωση που δεν γίνει άμεσα έστω η αποπληρωμή ενός τμήματος των οφειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πότε θα πληρωθούν! Το χρονοδιάγραμμα της Διοίκησης του Οργανισμού

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Για ψεύδη κατηγορούν τον ΕΟΠΥΥ με εξώδικο! Τα απλήρωτα χρέη και τα σημειώματα για ΕΦΚΑ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές μόνο στα…χαρτιά από τον Οργανισμό! Στον αέρα λόγω των χρεών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button