Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Εγκεφαλικά επεισόδια στα παιδιά!

Μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου κατά την παιδική ηλικία είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από ανεμοβλογιά είναι αυξημένος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 10% των παιδιών που παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο πεθαίνουν, το 20% επιβιώνουν αλλά εμφανίζουν υποτροπές και περίπου τα 70% εμφανίζουν σπασμούς και άλλες νευρολογικές επιπλοκές.

Η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου στη νεογνική ηλικία είναι 1 στις 4000 γεννήσεις, ενώ το ποσοστό μειώνεται αισθητά  καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αφού η συχνότητα εμφάνισης κυμαίνεται από 1,3-13 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά.

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά διαφέρουν πολύ από τους αντίστοιχους των ενηλίκων.

Τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης ισχαιμικών εγκεφαλικών στα παιδιά είναι:

οι αρτηριοπάθειες, οι λοιμώξεις (ανεμοβλογιά, μυκόπλασμα, μικροβιακή μηνιγγίτιδα, μπορελλίωση) , οι καρδιοπάθειες (συγγενής καρδιοπάθεια, ενδοκαρδίτιδα, βαλβιδοπάθεια, αρρυθμίες), οι αιματολογικές διαταραχές, γενετικοί παράγοντες, τα κακοήθη νοσήματα και τοξικά αίτια.

Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά είναι η ύπαρξη: ενδοκρανιακού ανευρύσματος, αρτηριοφλεβικών δυσπλασιών, αιματολογικών διαταραχών, όγκων εγκεφάλου και εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button