Ειδήσεις Υγείας

Εγκεφαλικό: Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει όλοι να γνωρίζουν

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος η οικονομική αβεβαιότητα είναι ικανοί παράγοντες για να προκαλέσουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες και μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Για τη θεραπεία των εγκεφαλικών καθοριστική σημασία παίζει ο χρόνος καθώς κάθε λεπτό που περνάει πεθαίνουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα.
Για να αναγνωρίσετε τα σημάδια του εγκεφαλικού και να δώσετε τις πρώτες βοήθειες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο FAST.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αποστηθίσετε ότι η λέξη FAST σημαίνει:
F – FACE (ΠΡΟΣΩΠΟ)
A – ARM (ΧΕΡΙ)
S – SPEECH (ΟΜΙΛΙΑ)
T – TIME (ΧΡΟΝΟΣ)
Συγκεκριμένα τα τέσσερα βήματα περιλαμβάνουν:
F – FACE (ΠΡΟΣΩΠΟ)
Ελέγξτε αν το άτομο γέρνει το πρόσωπο ή αναζητήστε μία πλευρά του προσώπου ή του στόματος που γέρνει. Βοηθάει πολύ να ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.
A – ARM (ΧΕΡΙ)
Ελέγξτε αν ένα χέρι είναι μουδιασμένο ή αδύναμο. Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δυο χέρια και δείτε αν ένα από τα δύο χέρια πέφτει προς τα κάτω.
S – SPEECH (ΟΜΙΛΙΑ)
Ελέγξτε την ομιλία. Είναι δύσκολο να μιλήσει ή μιλάει μπερδεμένα και δε γίνεται κατανοητός; Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση (π.χ. ο ουρανός είναι μπλε).
T – TIME (ΧΡΟΝΟΣ)
Εάν το άτομο παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλέστε άμεσα το 166 για να έρθει ασθενοφόρο. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο βοηθήστε τον ασθενή να ξαπλώσει, καθίστε μαζί του και προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button