Ειδήσεις Υγείας

Εγκυμοσύνη και τοκετός: Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες;

«Η δική μας εμπειρία από την επαφή και την επικοινωνία μας με τις εγκύους και τα ζευγάρια εδώ και 18 περίπου χρόνια, μας έδωσε τη βεβαιότητα ότι κάθε γυναίκα που περιμένει μωρό επιθυμεί, πρώτα απ΄όλα, την προσωπική φροντίδα της επιστημονικής ομάδας που την αναλαμβάνει, αλλά πάντα με σεβασμό και ελάχιστα παρεμβατική προσέγγιση», επισημαίνει ο Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh MMedSci FRCOG CCST, Μαιευτήρας – Λαπαροσκόπος Χειρουργός – Γυναικολόγος, διαπιστευμένος ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας.

«Πραγματικά, τα δεδομένα από την καταγραφή των στοιχείων που η έγκυος επιθυμεί και εμείς καταγράφουμε με προσοχή στο ιατρείο μας τόσα χρόνια τώρα, καταδεικνύουν ότι, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στη γυναικολογία και τη μαιευτική, πάντα οι έγκυοι που αναζητούν τη φροντίδα του μαιευτήρα και της ομάδας του, έχουν ανάγκη να εκπληρωθούν 4 βασικές και απόλυτα σεβαστές επιθυμίες:

• ειλικρίνεια στα δεδομένα, στην όποια ιατρική προσέγγιση
• αξιοπρέπεια στις διαδικασίες και στη σχέση γιατρού-ασθενούς
• σεβασμό στη γέννα
• εξατομικευμένη προσέγγιση βάση των αναγκών κάθε εγκυμοσύνης

Το διάστημα παρακολούθησης της κύησης και ο τοκετός -είτε είναι φυσιολογικός, που είναι ο αυτονόητος στόχος μας, είτε με καισαρική τομή, που κάποιες φορές αποτελεί τη μόνη ασφαλή προσέγγιση για την επίτοκο και το μωρό της- μπορεί και πρέπει να είναι με φιλικές διαδικασίες προς τη γυναίκα και το σύντροφό της. Πρέπει να εφαρμόζουμε την «ελάχιστα παρεμβατική μαιευτική» προσέγγιση, κάτι που αποτελεί τη φιλοσοφία της ομάδας μου, που βασίζεται στο βαθύ σεβασμό για τη φυσική διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού», τονίζει ο Δρ Μπιλάλης.

Η ελάχιστα παρεμβατική μαιευτική

«Η προσέγγισή μας σε κάθε έγκυο και το σύντροφο της είναι πάντα ευγενής και με σεβασμό. Η φιλοσοφία μας για την εξατομικευμένη φροντίδα και φυσική προσέγγιση, αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα και μεγάλη ικανοποίηση των ασθενών που στην πλειοψηφία τους γεννούν φυσιολογικά, με τον τρόπο που επιθυμούν», σημειώνει ο Δρ Μπιλάλης.

Η φιλική προς την έγκυο καισαρική

Η φιλική καισαρική αποτελεί μία καινοτόμο προσέγγιση στην εγχειρητική διαδικασία προς χάριν της μητέρας και της σύνδεσής της με το μωράκι που έρχεται στον κόσμο. Όλο το ιατρικό επιτελείο (μαιευτήρας, αναισθησιολόγοι, νοσοκόμοι, μαία) επιδιώκουν να μετατρέψουν τη διαδικασία της Καισαρικής Τομής σε διαδικασία που η γυναίκα θα βιώσει στο μέτρο που είναι εφικτό, μονάχα θετικά συναισθήματα από τη γέννηση του μωρού της:

Στη διάρκεια της καισαρική τομής που πραγματοποιείται με επισκληρίδιο αναισθησία, η μητέρα είναι ξύπνια, χωρίς να αισθάνεται τον πόνο της χειρουργικής επέμβασης και δίνει βάση στην άμεση επαφή με το μωρό της που έρχεται στον κόσμο. Γίνεται άμεση παράδοση του βρέφους στην αγκαλιά της μητέρας και η δερματική επαφή βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού και στην καλύτερη προσαρμογή στο θηλασμό και γενικά όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες είναι παρόμοιες με εκείνες ενός κολπικού τοκετού.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button