Ειδήσεις Υγείας

Εθισμένοι στη ζάχαρη:Όχι πια

Πέρα από τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ζάχαρης σε ορισμένες ασθένειες, η … γλυκιά αυτή συνήθεια αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους λόγους αύξησης του σωματικού βάρους. Η ανάγκη για κατανάλωση γλυκού σε ορισμένους ανθρώπους είναι ανυπέρβλητη, οπότε αναπόφευκτη και η παχυσαρκία.

Η εξέλιξη της επιστήμης θα μπορούσε μελλοντικά να μας δώσει τα όπλα να πολεμήσουμε αυτή την ανάγκη και να σώσουμε χιλιάδες κόσμου από τις ασθένειες που συνοδεύουν την παχυσαρκία», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Σπηλιόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα αποτελεσματικέςαποδεικνύονται οι βαριατρικές επεμβάσεις στους παχύσαρκους ασθενείς, καθώς όσοι υποβάλλονται σ’ αυτές μειώνουν αισθητά ή εξαλείφουν τον κίνδυνο εμφάνισης πλήθους ασθενειών, βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, την ψυχολογία τους και την κοινωνική τους ζωή. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός ο ακριβής τρόπος με τον οποίο πετυχαίνουν οι επεμβάσεις απώλειας βάρους τα ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματά τους.

Στις μέρες μας πραγματοποιούνται τέσσερις τύποι βαριατρικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 80% των επεμβάσεων αυτών θεωρούνται επιτυχείς. Οι επιστήμονες πρεσβεύουν ότι υπάρχει μια σειρά μηχανισμών που επιφέρουν τα θετικά αποτελέσματά τους, με τη δυσαπορρόφηση και τον περιορισμό είναι οι δύο προφανέστεροι.

«Παρότι η μείωση των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών και ο περιορισμός της ποσότητας της τροφής που μπορεί να ληφθεί είναι έγκυροι τρόποι απώλειας βάρους, από μόνοι τους δεν μπορούν να εξηγήσουν τα επιτεύγματα της βαριατρικής χειρουργικής», εξηγεί ο Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος (Αν και οι ασθενείς που υποβάλλονται στις συγκεκριμένες επεμβάσεις περιγράφουν αλλαγές στα είδη των τροφίμων που επιθυμούν να καταναλώσουν μετά την επέμβαση, μέχρι σήμερα οι μηχανισμοί που επάγουν αυτές τις αλλαγές στις διατροφικές επιθυμίες ήταν αντικείμενο συζήτησης.

Για το λόγο αυτό «τα τελευταία χρόνια στις έρευνες των ειδικών της παχυσαρκίας έχει ενταχθεί και η ανακάλυψη του τρόπου που θα μπορούσαν οι επεμβάσεις αυτές να μειώσουν τον εθισμό του εγκεφάλου στη ζάχαρη», σημειώνει ο ειδικός.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στη διαδικασία θερμιδικής πρόσληψης μεσολαβεί, εν μέρει, ένα σύστημα ανταμοιβής ντοπαμίνης στο corpum striatum, το οποίο είναι μέρος των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου. Αυτό το σύστημα της ντοπαμίνης είναι ευαίσθητο στη γλυκόζη της γαστρεντερικής οδού.

Πάντως ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να βρεθούν λύσεις για την παχυσαρκία και την εξέλιξη του διαβήτη χωρίς την ανάγκη υποβολής σε χειρουργική επέμβαση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button