ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας: Κανένα κρούσμα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Καθησυχαστική είναι η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετά την προειδοποίηση των βρετανικών αρχών προς τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα να είναι προσεκτικοί με τα κουνούπια καθώς  μπορεί να μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως επισημαίνει κατηγορηματικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για τη χρονική περίοδο που αφορά στο έτος 2019 έως και σήμερα 19/06/2019, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης,

Σύμφωνα με τον Οργανισμό ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και άλλοι ιοί που μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος κουνουπιού, ανήκει στα νοσήματα που αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της κυκλοφορίας τους τα επόμενα χρόνια, λόγω συνδυασμού παραγόντων μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή. Διαβάστε ΕΔΩ πως να προστατευτείτε: Ιός Δυτικού Νείλου: Τα βασικά μέτρα προφύλαξης!

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει εγκατασταθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου με επέκταση των γεωγραφικών περιοχών κυκλοφορίας του κατά την περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού κατά την περσινή περίοδο 2018, η κυκλοφορία του ιού ήταν ιδιαιτέρως έντονη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας. Ακόμη και κατά την περσινή περίοδο, η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον ιό για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας ήταν μικρή (περίπου 2 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού). Ως εκ τούτου, η πιθανότητα αυτή για τους επισκέπτες στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, αναλογικά με το διάστημα παραμονής τους στη χώρα, ακόμη και σε περιοχές που καταγράφεται κυκλοφορία του ιού,

Καταλήγοντας οι ειδικοί αναφέρουν ότι στο πλαίσιο σχεδιασμού και λήψης μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας της χώρας έχουν εγκαίρως προβεί σε δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς είναι πιθανή η επανακυκλοφορία του ιού και στη φετινή περίοδο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κόκκινο συναγερμό οι αρχές για τον ιό του Δυτικού Νείλου! Οδηγίες προφύλαξης

Επανέρχεται ο φόβος για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Διαγνώστηκαν τα πρώτα δύο περιστατικά στην Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button