Πολιτική Υγείας

Εικόνες σοκ στις ψυχιατρικές κλινικές!

Ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνοντα ραγδαία τα ψυχιατρικά νοσήματα και η ανάγκη των ασθενών για νοσηλεία είναι γνωστό τόσο στους ειδικούς όσο και στους …ενοίκους της οδού Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας.
Παρ’ όλα αυτά η περιβόητη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που προβλέπει κλείσιμο δομών προχωρά με αμφίβολο το «αύριο» όσων χρειάζονται νοσηλεία.

Ήδη άλλωστε η κατάσταση στις ψυχιατρικές κλινικές των Γενικών νοσοκομείων είναι τραγική με τους ασθενείς να πετιούνται στην κυριολεξία σε ράντζα στους διαδρόμους, στριμωγμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, χωρίς όχι μόνο να ανασάνουν αλλά και να πάρουν τα βασικά τους φάρμακα.

Άλλωστε οι ασθενείς με ψυχιατρικά νοσήματα χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας αλλά αυτό δε φαίνεται να ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από τις πιο τραγικές εικόνες αντικρίζει κανείς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό.

Χαρακτηριστική είναι η φωτό που απεικονίζει την κατάσταση πριν από λίγα 24ωρα.

Πρόκειται όμως για καθημερινή κατάσταση που κάνει τους εργαζόμενους να μην αντέχουν άλλο. Γι αυτό εξάλλου πρόσφατα οι εργαζόμενοι στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού απέστειλαν επιστολή στη διοίκηση του νοσοκομείου περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στο τμήμα τους.

Διαβάστε την επιστολή των εργαζομένων στη ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού.
ΠΡΟΣ -Διοικητή του Γ.Ν.Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» – Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας – Διευθύντρια Ψυχιατρικής Κλινικής ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

ΘΕΜΑ: Έγγραφη διαμαρτυρία των εργαζομένων στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν.Αθηνών «ο Ευαγγελισμός», για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

Οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού τμήματος του Γ.Ν. «Ο Ευαγγελισμός» σας γνωστοποιούν εγγράφως τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα της κλινικής, διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της νοσηλείας των ασθενών .

Οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών έχουν περάσει προ πολλού το κατώφλι της στοιχειώδους υγιεινής και ασφάλειας.Η σύντομη περιγραφή που θα σας παραθέσουμε δεν μπορεί να αποδώσει την ολοκληρωμένη και σαφώς δυσμενέστερη απ΄ την περιγραφή κατάσταση.

Από την εποχή του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα (Σεπτ. 1999) η Ψ/Χ κλινική του Ευαγγελισμού είναι υποχρεωμένη να δέχεται εισαγγελικές παραγγελίες για εξέταση και ακούσιες νοσηλείες. Μολονότι οι προδιαγραφές της κλινικής ήταν για 20 κλίνες και μάλιστα εκούσιας νοσηλείας , σήμερα η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και έχει ως εξής:

Ο αριθμός των ασθενών είναι συχνότατα υπερδιπλάσιος της δύναμης των κλινων. Με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να νοσηλεύονται σε φορεία ( πλάτους μόλις 55-60 εκατοστών) στο διάδρομο. Ο κίνδυνος για πτώσεις και τραυματισμούς είναι μεγάλος δεδομένου ότι οι ασθενείς μας λαμβάνουν νευροληπτικά και ψυχιατρικά φάρμακα που στις συνήθεις παρενέργειές τους έχουν ζάλη, αστάθεια και μείωση τη αρτηριακής πίεσης. Φανταστείτε πόσο πιο επικίνδυνο γίνεται το σκηνικό εάν χρειαστεί να καθηλωθεί μηχανικά (με ιατρική εντολή) κάποιος ασθενής για την ασφάλειά του ή των υπολοίπων επί του φορείου στο διάδρομο .

Αναλογιστείτε δε ότι για τους ψυχικά πάσχοντες είναι απόλυτη ανάγκη η εμπέδωση της έννοιας του προσωπικού χώρου αλλά και της μείωσης των εξωτερικών ερεθισμάτων. ( χρειάζονται δηλ.συνθήκες ηρεμίας).

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι τα ακριβώς αντίθετα . Ούτε προσωπικός χώρος υπάρχει, ούτε ηρεμία. Επιπλέον λόγω της αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς αρκετών ασθενών δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους με αφορμή της αρπαγής προσωπικών αντικειμένων του ενός από τον άλλο ή την κατάληψη του φορείου του ενός από τον άλλο .

Η έλλειψη ζωτικού ελεύθερου χώρου και το πολυάριθμο των ασθενών καθιστούν απάνθρωπες τις συνθήκες νοσηλείας, πέρα από κάθε γνωστή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε νομοθεσία προδιαγραφών ασφαλούς λειτουργίας ψυχιατρικού τμήματος. Μάλιστα η Ψ/Χ κλινική λειτουργεί στον 9ο όροφο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ , και προφανώς δεν έχει χώρο προαυλισμού.

Η σώρευση αρκετών χρόνιων ψυχιατρικών –κοινωνικών περιστατικών δυσχεραίνει περεταίρω το έργο μας. Η κατάσταση περιπλέκεται πολλαπλασιαστικά εάν τα περιστατικά έχουν και άλλα παθολογικά προβλήματα, όπου μπορεί να χρειαστεί να γίνουν νοσηλευτικές πράξεις και παρεμβάσεις στο διάδρομο, παρουσία αρκετών άλλων ασθενών ( πχ αιμοληψίες, αλλαγές τραυμάτων, φροντίδα ατομικής υγιεινής, κλπ), κατάσταση που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ασθενών .

Οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται γεωμετρικά με την φροντίδα των ασθενών στο διάδρομο , επειδή οι ασθενείς μας μπορεί να είναι ασταθείς, απρόβλεπτοι και δυνητικά επικίνδυνοι. Οποιοδήποτε αντικείμενο φροντίδας ή νοσηλείας στο διάδρομο της κλινικής μπορεί να υφαρπαχθεί και να καταστεί επικίνδυνο «επιθετικό όπλο». (πχ μία μεταλλική στήλη ροής του ορού το στατώ, θα ήταν καταστροφικό στα χέρια κάποιου διεγερτικού ασθενή)

Φανταστείτε τι ακραίο μπορεί να συμβεί εάν ένας ασθενής επιτεθεί σε κάποιον άλλο, έχοντας αρπάξει κάποιο αντικείμενο της φροντίδας. Σημειωτέον , ήσυχο δωμάτιο (απομόνωσης) , δεν υπάρχει στην κλινική παρότι οι διεθνείς προδιαγραφές προβλέπουν για κάθε 10 κλίνες νοσηλείας ένα ήσυχο δωμάτιο.

Αρνητικό αξιοσημείωτο είναι και η παντελής έλλειψη πυρανίχνευσης. Αλλά πέραν όλων αυτών εργαζόμαστε σε ένα χώρο νοσοκομείου και δε μπορούμε να προσφέρουμε ούτε συνθήκες ασφάλειας , αλλά ούτε και συνθήκες υγιεινής.

Για όλους αυτούς τους ασθενείς που βρίσκονται στο διάδρομο (αρκετά συχνά πάνω από 20 ασθενείς) υπάρχουν μόνο 2 τουαλέτες και 2 ντουζιέρες. Η αναμονή για τη χρήση της τουαλέτας και το απλό πλύσιμο των χεριών είναι μεγάλη. Αυτό αποτρέπει τους ασθενείς από τη χρήση των καλών συνηθειών υγιεινής με αποτέλεσμα συχνά να έχουμε κρούσματα ομαδικής γαστρεντερίτιδας. Τους χειμερινούς μήνες λόγω του συγχρωτισμού έχουμε αδιάλειπτα λοιμώξεις του αναπνευστικού επί των ασθενών .

Με τι ψυχολογική διάθεση θα αποδεχθεί κάποιος ασθενής την αναγκαστική και ακούσια νοσηλεία του όταν δεν του προσφέρουμε κρεβάτι, ατομικό χώρο , τουαλέτα ,…και εν τέλει ασφαλή νοσηλεία ; Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια σειρά παραμέτρων όπως η φυσική εξάντληση και επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, αλλά και η αυξημένη επικινδυνότητα μέσα στην οποία ασκούμε τα καθήκοντά μας, δημιουργούν τις αθροιζόμενες αλλά και γεωμετρικά πολλαπλασιαζόμενες ,συνθήκες που θα οδηγήσουν σε τραγικά συμβάματα.

Υπό τις δεδομένες προαναφερθείσες καταστάσεις αδυνατούμε να παρέχουμε ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς. Υπάρχει δε και εύλογα, εκφραζόμενος ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των ασθενών και των εργαζομένων. Από την πλευρά μας , εμείς ως εργαζόμενοι και δημόσιοι λειτουργοί δεν αποποιούμαστε των υπηρεσιακών μας ευθυνών, αλλά επισημαίνουμε εγγράφως τα δραματικά προβλήματα της λειτουργίας της Ψ/Χ κλινικής του Ευαγγελισμού, ώστε να μην χρεωθούμε και την ευθύνη που αναλογεί στην έλλειψη υποδομών.

Επειδή θεωρούμε ότι είναι πιθανό υπό τις δεδομένες συνθήκες να έχουμε κάποιο σύμβαμα, σας ενημερώνουμε ώστε να κάνετε ό,τι μπορείτε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της νοσηλείας των ασθενών. Τέλος σας τονίζουμε ξανά ότι κατά τωρινή μας λειτουργία , η δύναμη των ασθενών είναι υπερδιπλάσια των κλινών νοσηλείας. (συνήθως 40 εώς 50 ασθενείς , για τις 20 κλίνες νοσηλείας)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button