Ειδήσεις Υγείας

Εκκολπωματίτιδα: Ποιες οι πιθανές επιπλοκές αν δεν λάβετε θεραπεία

Η εκκολπωματίτιδα αν και δεν είναι ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πάθηση προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην ζωή των πασχόντων. Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic τα εκκολπώματα είναι μικρά, διογκωμένα “σακουλάκια” που μπορεί να σχηματιστούν στην εσωτερική επένδυση των εντέρων του πεπτικού συστήματος.

Βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι κοινά, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών και σπάνια να προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Μερικές φορές, ωστόσο, ένα ή περισσότερα από αυτά τα “σακουλάκια” παθαίνουν φλεγμονή, ή μολύνονται με συνέπεια να εμφανίζεται η εκκολπωματίτιδα η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό πόνο, πυρετό, ναυτία και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου.

Η ήπια εκκολπωματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανάπαυση, με αλλαγές στη διατροφή και με αντιβιοτική φαρμακευτική θεραπεία. Η σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη εκκολπωματίτιδα μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα σημάδια της εκκολπωματίτιδας περιλαμβάνουν:

Πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι σταθερός και διαρκής και να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες. Ο πόνος είναι συνήθως αισθητός στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στα δεξιά.

Ναυτία και έμετος

Πυρετός

Ευαισθησία στην περιοχή της κοιλιάς

Δυσκοιλιότητα ή, λιγότερο συχνά, διάρροια

Πιθανές επιπλοκές

Περίπου το 25% των ατόμων με οξεία εκκολπωματίτιδα αναπτύσσουν επιπλοκές, που μπορεί να παρουσιάσουν:

Ένα απόστημα, το οποίο συμβαίνει ότι υπάρχει πύον μέσα στο “σακουλάκι” του εκκολπώματος. Μια απόφραξη του παχέος εντέρου ή του λεπτού εντέρου που προκαλείται από ουλές.

Ένα μη φυσιολογικό συρίγγιο μεταξύ τμημάτων του εντέρου ή μεταξύ του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
Περιτονίτιδα, η οποία μπορεί να προκύψει, εάν το μολυσμένο ή με φλεγμονή “σακουλάκι” (θύλακας) διαρραγεί και το υγρό περάσει στην κοιλιακή κοιλότητα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η περιτονίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική επίβλεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

Σχετικά Άρθρα

Back to top button