Ειδήσεις Υγείας

Εκκολπωματίτιδα: Προσοχή στα «αθώα» συμπτώματα

Τα εκκολπώματα, συνήθως, δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να αποκαλυφθούν τυχαία σε πιθανή εξέταση του παχέος εντέρου για άλλο λόγο. Βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι κοινά, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών και σπάνια να προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως εκκολπωματίτιδα. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό πόνο, πυρετό, ναυτία και μια σημαντική αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου.

Βάση των επιστημόνων η ήπια εκκολπωματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανάπαυση, με αλλαγές στη διατροφή και με αντιβιοτική φαρμακευτική θεραπεία. Η σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη εκκολπωματίτιδα μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα σημάδια της εκκολπωματίτιδα περιλαμβάνουν:

Πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι σταθερός και διαρκής και να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες. Ο πόνος είναι συνήθως αισθητός στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στα δεξιά, ειδικά σε άτομα ασιατικής καταγωγής.

Ναυτία και έμετος
Πυρετός
Ευαισθησία στην περιοχή της κοιλιάς
Δυσκοιλιότητα ή, λιγότερο συχνά, διάρροια

Πιθανές επιπλοκές

Περίπου το 25% των ατόμων με οξεία εκκολπωματίτιδα αναπτύσσουν επιπλοκές, που μπορεί να παρουσιάσουν:

Ένα απόστημα, το οποίο συμβαίνει ότι υπάρχει πύον μέσα στο “σακουλάκι” του εκκολπώματος. Μια απόφραξη του παχέος εντέρου ή του λεπτού εντέρου που προκαλείται από ουλές.

Ένα μη φυσιολογικό συρίγγιο μεταξύ τμημάτων του εντέρου ή μεταξύ του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
Περιτονίτιδα, η οποία μπορεί να προκύψει, εάν το μολυσμένο ή με φλεγμονή “σακουλάκι” (θύλακας) διαρραγεί και το υγρό περάσει στην κοιλιακή κοιλότητα. Η περιτονίτιδα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική επίβλεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button