ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εκλογές στους φαρμακοβιομηχάνους στη σκιά της Novartis! Όλο το παρασκήνιο και τα πρόσωπα

Νέο πρόεδρο αναζητά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), καθώς η θητεία του προηγούμενου λήγει μετά από τρία χρόνια.
Ο νυν Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Άκης Αποστολίδης της εταιρείας Abbvie, δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος δεδομένου ότι οι απαιτήσεις για την εκπροσώπηση του κλάδου είναι μεγάλες και ο χρόνος λίγος για τα στελέχη που ηγούνται εταιρειών.

Ο Άκης Αποστολίδης

Ωστόσο οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Μαρτίου και εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει οι φημολογίες για το ποιος θα είναι υποψήφιος και ποιος όχι από την αγορά φαρμάκου.

Άλλωστε όποιος κατέλθει στο στίβο των εκλογών και εκλεγεί θα έχει να αντιμετωπίσει πρωτίστως τα φλέγοντα θέματα του κλάδου που το τελευταίο διάστημα κινούνται γύρω από την υπόθεση Novartis.
Μία κρίση που η αγορά φαρμάκου είχε χρόνια να δει.

“Δεν θα είμαι υποψήφιος”

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονταν έντονα το τελευταίο διάστημα ότι θα ήταν μέσα στους υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου ήταν αυτό του Μάκη Παπαταξιάρχη, Προέδρου σήμερα του PhRMA Innovation Forum, της ένωσης ουσιαστικά των πολυεθνικών εταιρειών που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα.

Ο Μάκης Παπαταξιάρχης

Ο ίδιος πάντως με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ενώ επεσήμανε ότι ο κλάδος εν μέσω κρίσης χρειάζεται νέα στρατηγική. Ο κ.Παπαταξιάρχης σημειώνει μεταξύ άλλων: “Ο φαρμακευτικός κλάδος οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του αλλά και να επανατοποθετήσει τις αξίες του.

Η οποιαδήποτε ανανέωση προσώπων και διοίκησης σίγουρα βοηθά, αλλά δεν απαντά συνολικά στο πρόβλημα. Η απάντηση οφείλει να εμπεριέχει ένα νέο σχέδιο στρατηγικής, συλλογικότητας, αλλά και να εδράζεται σε ανανεωμένη φυσιογνωμία, νέα ηγετικά πρότυπα και αρχές”.

Οι φήμες και τα πρόσωπα

Πάντως τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται οι φήμες για το ποιοι μπορεί να είναι υποψήφιοι. Οι πιέσεις από την άλλη- όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr– προς τα παλαιά και έμπειρα στελέχη της αγοράς φαρμάκου αυξάνονται, ώστε να είναι υποψήφιοι. Μέχρι στιγμής όμως οι εμπειρότεροι φαίνεται ότι δεν αποδέχονται τις προτάσεις για να μπουν στην κούρσα της Προεδρίας.

Εξάλλου ο νέος Πρόεδρος του ΣΦΕΕ θα πρέπει να σηκώσει …σταυρό το επόμενο διάστημα εξαιτίας της υπόθεσης Novartis, αλλά και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Πάντως τα ονόματα που ακούγονται ότι θα είναι υποψήφιοι είναι μεταξύ άλλων του Ζαχαρία Ραγκούση της Pfizer, του Ολύμπιου Παπαδημητρίου της Novo Nordisk ενώ πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι το σκέφτεται και ο Γιάννης Βλόντζος της Merck.

Άλλωστε το κύμα σκόνης που έχει σηκωθεί το τελευταίο διάστημα έχει σχεδόν δαιμονοποιήσει όλες τις ενέργειες της φαρμακοβιομηχανίας, ανεξάρτητα εάν είναι ορθές ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρασκήνια: Αναζητείται Πρόεδρος για όσα έρχονται στα φάρμακα…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button