ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Εκστρατεία Διάδωσε το! Ο διαβήτης δεν θεραπεύεται, ρυθμίζεται

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με τίτλο ”Διάδωσε το ” ξεκινά η Εταιρεία «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΚΑΡΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ».

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία ιατροκοινωνικού χαρακτήρα, την οποία «προσυπογράφει» με τη στήριξη και την παρουσία της μια πλειάδα γνωστών προσωπικοτήτων της τέχνης, της μουσικής, της δημοσιογραφίας και του θεάματος.

Αγαπημένοι καλλιτέχνες και ειδικοί του χώρου φωτογραφήθηκαν από το φακό του Γιώργου Καλφομανώλη, προκειμένου να δώσουν «ηχηρά» μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για την κατανόηση, την αντιμετώπιση και την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Παθολόγο-Διαβητολόγο, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. του Γ’ Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, Αλέξιο Σωτηρόπουλο, ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί.

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή χρόνια νόσος, υπογραμμίζει ο κ.Σωτηρόπουλος, η οποία, αν αντιμετωπιστεί σωστά από τη διάγνωση, θα μας συντροφεύει σε μια μακρά, και με καλή ποιότητα, πορεία ζωής. Το «κακό» με το διαβήτη είναι ότι είναι «ύπουλη νόσος», καθώς τις περισσότερες φορές δε δίνει καθόλου συμπτώματα και θα πρέπει να «ψάξουμε» για να τον ανακαλύψουμε με μια απλή εξέταση αίματος.

Ακόμη, όμως, και μετά τη διάγνωση, επειδή στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί κάποιο πόνο ή κάποια ενόχληση,έχουμε την τάση να τον υποτιμήσουμε και να μην τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Σε ότι αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με την Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Α.ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κ. Ανδριανή Βαζαίου, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, η εικόνα γίνεται ακόμα πιο σοβαρή, με εμέτους, δυσκολία στην αναπνοή, κοιλιακό άλγος, σοβαρή αφυδάτωση και, τέλος, κώμα.

Παράλληλα, η αντιμετώπισή του είναι σύνθετη, γιατί εκτός από τις καθημερινές, πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης, απαιτείται συνδυασμός και άλλων παραγόντων,όπως η σωστή διατροφή, η οποία, στην πραγματικότητα, είναι η διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούμε όλοι μας, η άσκηση και η ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου και της οικογένειάς του.

Από την πλευρά του ο Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος, Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΛΑΪΚΟ» κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος,τονίζει ότι η σύσταση για δίαιτα,συνδυαστικά, πάντα, με άσκηση και καθημερινή κίνηση, είναι το πρώτο βήμα σε κάθε θεραπευτικό αλγόριθμο για το διαβήτη, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, με ή χωρίς ινσουλίνη.

Αυτό σημαίνει πως, ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη, το θεραπευτικό μέσο (δισκία ή ινσουλίνη) και τη διάρκεια του διαβήτη,είναι επιβεβλημένο για κάθε άτομο να ακολουθεί, όσο πιο πιστά γίνεται, τις επίσημες διαιτητικές οδηγίες και συστάσεις διατροφής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button