Η φωνή του ασθενούς

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των ΑμεΑ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται μία ολοκληρωμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία, στo πλαίσιo ενός μοναδικού για τα διεθνή δεδομένα Social Hackathon, : «η Δύναμη μιας ημέρας», με την ιδιαιτερότητα ότι έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από 230 εθελοντές, με την καθοδήγηση 70 επαγγελματιών.

Η ανάγκη είναι αδιαμφισβήτητη, αφού στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο. Οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας, ενήλικες και παιδιά, αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες καθημερινά λόγω της μη ενσωμάτωσής και αποδοχής τους από τους συμπολίτες τους. Τα παραπάνω στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των φορέων του κράτους παρ’ όλα αυτά επίσημη απογραφή βασισμένη σε στατιστικές μετρήσεις δεν υπάρχει.

Η εν λόγω εκστρατεία στηρίζεται στο τρίπτυχο Ενημέρωση – Στήριξη – Στάση ζωής. Περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο τηλεοπτικό σποτ, μία ταινία κινούμενων σχεδίων – animation με διδακτικό χαρακτήρα – που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ομαδικά εικαστικά έργα. Τέλος όλα τα μηνύματα και οι φωτογραφίες της εκστρατείας θα προβληθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

H κα Μαριάννα Μόσχου, πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ δήλωσε: «Στόχος μας είναι η αύξηση της ενσυναίσθησης προς τον συνάνθρωπό μας που έχει τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με εμάς. Μαθαίνουμε όλοι ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται μόνο να είμαστε πρόθυμοι και διαθέσιμοι για αληθινή επικοινωνία».

Στα 79 χρόνια της λειτουργίας της, η ΕΛΕΠΑΠ έχει προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητικές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και άλλες νευροαναπτυξιακές και νευρογνωστικές διαταραχές, από τη γέννηση έως την ενηλικίωσή τους.
Με την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά, του προσωπικού, των εθελοντών, των δωρητών, της διεύθυνσης, και του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΕΛΕΠΑΠ συνεχίζει να στηρίζει περισσότερα από 1.200 παιδιά και ενήλικες, στα έξι παραρτήματά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο.

«Είναι καθημερινός ο αγώνας μας για να μπορέσει να συνεχιστεί το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ, για «Βήματα Ζωής», για ευκαιρίες ένταξης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία στην Ελλάδα»,πρόσθεσε η κα Μαριάννα Μόσχου.

Μέσα από τις τέσσερις ομάδες των εθελοντών, δημιουργήθηκαν:

• μία ταινία κινούμενων σχεδίων για παιδιά αλλά και ενηλίκους,
• ένα τηλεοπτικό σποτ, η μουσική του οποίου είναι ευγενική προσφορά του συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου.
• τα μηνύματα για μία καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και
• 10 ομαδικά έργα τέχνης, που αποτέλεσαν την εικαστική αποτύπωση της ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία. Τα έργα τέχνης δημιουργήθηκαν με την εθελοντική συνεργασία και καθοδήγηση 8 διακεκριμένων εικαστικών – Όλγα Γουλανδρή, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Άντζελα Πετροχείλου, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή – σε επιμέλεια και συντονισμό της Ίριδας Κρητικού.

Ο κ. Ahmad Haseeb,διευθύνων σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, δήλωσε : «Η κοινωνική προσφορά και ο εθελοντισμός φέρνουν ελπίδα και χαρά στη ζωή των ανθρώπων. Αποτελούν για εμάς επιπλέον τρόπους να οδηγούμε τις εξελίξεις και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων. Το όραμά μας είναι να κατακτούμε πρωτιές σε όλα τα επίπεδα. Τόσο με την παροχή καινοτόμων φαρμάκων όσο και με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button