Ειδήσεις Υγείας

Εκτρόπιο: Ποιες αιτίες το προκαλούν;

Το εκτρόπιο είναι μια κατάσταση κατά την οποία το βλέφαρο στο μάτι γυρίζει προς τα έξω. Αυτό αφήνει την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου έκθετη στον αέρα και πολύ επιρρεπή σε ερεθισμό και μολύνσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayoclinic το εκτρόπιο είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και -κατά κανόνα- επηρεάζει μόνο το κάτω βλέφαρο. Σε σοβαρές περιπτώσεις το το βλέφαρο γυρίζει προς τα έξω σε όλο το μήκος του. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, μόνο ένα τμήμα του βλεφάρου “κρεμάει” και γυρίζει προς τα έξω.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δακρύρροια.

Υπερβολική ξηρότητα

Ερεθισμός

Ευαισθησία στο φως

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας αν τα μάτια σας δακρύζουν συνεχώς, ή είναι ερεθισμένα, ή αν το βλέφαρo φαίνεται να γέρνει προς τα έξω.

Αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, αν έχετε:

Ραγδαία αύξηση της ερυθρότητας στα μάτια σας

Ευαισθησία στο φως

Μείωση της όρασης

Αιτίες

Το εκτρόπιο μπορεί να προκληθεί από:

Μυϊκή αδυναμία

Όταν τα χρόνια περνούν, οι μυς κάτω από τα μάτια τείνουν να αποδυναμώνονται και ασκείται αυξημένη πίεση στους τένοντες.

Παράλυση προσώπου

Ορισμένες παθήσεις, όπως η παράλυση Bell (Bell’s palsy), και ορισμένοι τύποι όγκων, μπορεί να παραλύσουν τα νεύρα του προσώπου και του μυς.

Ουλές ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις

Αν το ευαίσθητο δέρμα στα μάτια έχει υποστεί βλάβη από εγκαύματα ή τραύματα, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το βλέφαρό σας ακουμπά στο μάτι σας. Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στα βλέφαρα (π.χ. βλεφαροπλαστική) μπορεί να προκαλέσουν εκτρόπιο, ιδιαίτερα εάν μία σημαντική ποσότητα δέρματος απομακρύνθηκε από το βλέφαρο για τις ανάγκες της χειρουργικής επέμβασης.

Νεοπλασία βλεφάρου

Καλοήθεις ή καρκινικές νεοπλασίες στο βλέφαρό σας μπορεί να κάνουν το βλέφαρο να γυρίσει προς τα έξω.

Γενετικές διαταραχές

Σπάνια, το εκτρόπιο εμφανίζεται κατά τη γέννηση (συγγενές εκτρόπιο), όταν συνδέεται με γενετικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προδιαβήτης: Δείτε πως θα μειώσετε τον κίνδυνο

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close