Ειδήσεις Υγείας

Εκτρόπιο: Πού οφείλεται και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό;

Η κατάσταση αυτή αφήνει την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου έκθετη στον αέρα και πολύ επιρρεπή σε ερεθισμό και μολύνσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic το εκτρόπιο εκδηλώνεται πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και -κατά κανόνα- επηρεάζει μόνο το κάτω βλέφαρο. Σε σοβαρές περιπτώσεις το βλέφαρο γυρίζει προς τα έξω σε όλο το μήκος του. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, μόνο ένα τμήμα του βλεφάρου “κρεμάει” και γυρίζει προς τα έξω.

Το εκτρόπιο μπορεί να προκληθεί όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic από:

Μυϊκή αδυναμία

Καθώς μεγαλώνετε, οι μυς κάτω από τα μάτια σας τείνουν να αποδυναμώνονται και ασκείται αυξημένη πίεση στους τένοντες. Όταν αποδυναμώνονται, το βλέφαρό σας μπορεί να αρχίσει να γέρνει.

Παράλυση προσώπου

Ορισμένες παθήσεις, όπως η παράλυση Bell (Bell’s palsy), και ορισμένοι τύποι όγκων, μπορεί να παραλύσουν τα νεύρα του προσώπου και του μυς. Η παράλυση προσώπου επηρεάζει τους μυς των βλεφάρων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκτρόπιο.

Ουλές ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις: Αν το ευαίσθητο δέρμα στα μάτια έχει υποστεί βλάβη από εγκαύματα ή τραύματα, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το βλέφαρό σας ακουμπά στο μάτι σας.

Νεοπλασία βλεφάρου

Καλοήθεις ή καρκινικές νεοπλασίες στο βλέφαρό σας μπορεί να κάνουν το βλέφαρο να γυρίσει προς τα έξω.

Γενετικές διαταραχές

Σπάνια, το εκτρόπιο εμφανίζεται κατά τη γέννηση (συγγενές εκτρόπιο), όταν συνδέεται με γενετικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκύπτουν από αυτό το πρόβλημα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δακρύρροια (υπερβολική δακρύρροια): Χωρίς την κατάλληλη αποστράγγιση, τα δάκρυα σας μπορεί να συγκεντρώσουν και συνεχώς ρέει πάνω από τα βλέφαρα σας.

Υπερβολική ξηρότητα: Το εκτρόπιο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά, σκληρά και “σαν να έχει μπει άμμος” συχνά.

Ερεθισμός: Τα δάκρυα που δεν αποστραγγίζονται, ή η ξηρότητα μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας, προκαλώντας μια αίσθηση καψίματος και ερυθρότητα στα βλέφαρα, καθώς και στο λευκό μέρος του οφθαλμού.

Ευαισθησία στο φως: Το εκτρόπιο μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμούς στην επιφάνεια του κερατοειδούς, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Αντιμετώπιση- Θεραπεία

Αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, αν έχετε διαγνωστεί με εκτρόπιο και έχετε κάτι από τα ακόλουθα:

Ραγδαία αύξηση της ερυθρότητας στα μάτια σας
Ευαισθησία στο φως
Μείωση της όρασής σας

Αυτά είναι σημάδια προβλήματος στον κερατοειδή χιτώνα ή κάποιας πληγής (έλκος), η οποία μπορεί να βλάψει την όρασή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όραση: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα μάτια σας!

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button