ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ελεύθερη πρόσβαση ασθενών σε νέα φάρμακα που δοκιμάζονται! Τι αλλάζει στις κλινικές μελέτες

Χιλιάδες ασθενείς βρίσκονται σήμερα και στη χώρα μας σε απόγνωση καθώς δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για την ασθένειά τους.

Πολλοί εξ αυτών κατορθώνουν να μπουν τελικά σε ένα πρωτόκολλο όπου δοκιμάζονται νέα φάρμακα, με την ελπίδα ότι μπορεί να ενδείκνυνται για την περίπτωσή τους. Άλλοι πάλι είτε περιμένουν στην ουρά για να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα δοκιμών, είτε δεν κατορθώνουν ποτέ να κάνουν αίτηση.

Αποτέλεσμα είναι να χάνουν κάθε ελπίδα για ζωή αφού δεν υπάρχει γι’ αυτούς το κατάλληλο φάρμακο.

Ωστόσο σύντομα φαίνεται πως πολλοί ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα όπου δοκιμάζονται νέα φάρμακα με την ελπίδα ότι μπορεί να γιατρευτούν.

Ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ΥΠΕ (Νοσοκομείων Αττικής) Άγγελος Παπαδόπουλος μιλώντας κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛΕΦΙ), ανέφερε ότι η 1η ΥΠΕ αναμένεται να δώσει προς ελεύθερη χρήση από τους ασθενείς μία βάση δεδομένων για τις διενεργούμενες κλινικές μελέτες, με τα πλήρη στοιχεία για αυτές.

Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να διασφαλίζεται το απόρρητο των στοιχείων κάθε ασθενούς.

Έτσι οι ασθενείς θα μπορούν να ελέγχουν οι ίδιοι που δοκιμάζονται φάρμακα ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι από τις κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα ευνοούνται όχι μόνο οι ασθενείς για τους οποίους σήμερα μπορεί να μην υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία, αλλά τόσο η χώρα όσο και τα νοσοκομεία. Δείτε ΕΔΩ τι δεσμεύσεις είχε λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις κλινικές μελέτες: “Κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα μετά τις διαπραγματεύσεις με την ..τρόικα!”

Στο εξωτερικό εκατομμύρια ευρώ μπαίνουν στα ταμεία των συστημάτων υγείας από τις κλινικές μελέτες.
Στη χώρα μας παρότι υπάρχει πρόθεση από τις φαρμακευτικές εταιρείες να κάνουν κλινικές μελέτες πληρώνοντας αδρά γι αυτές, μόλις 80 εκατ. ευρώ φθάνουν στα ταμεία του ΕΣΥ κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσαν να καταλήξουν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Πάντως πλέον φαίνεται ότι τα μηνύματα είναι θετικά αφού αυξάνονται έστω λίγο οι κλινικές μελέτες που γίνονται, δεδομένου ότι έχουν ξεπεραστεί και οι φοβίες περί επικίνδυνων δοκιμών φαρμάκων.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις επίσημες καταγραφές από το 2014 έως το 2015 υπήρξε αύξηση στις κλινικές μελέτες κατά 20%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button