Ειδήσεις Υγείας

Έλκος στομάχου: Δείτε τι επιτρέπεται να τρώτε

Η συχνότερη αιτία που προκαλεί έλκος είναι η μόλυνση από ένα μικρόβιο το οποίο ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Οι πάσχοντες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσο αφορά τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν, για να μην υποφέρουν από τα βασανιστικά συμπτώματα της πάθησης.

Τι επιτρέπεται να φάτε:

Φροντίστε να καταναλώνετε τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα. Έτσι θα αποφύγετε τόσο την πείνα όσο και την υπερφαγία.

Προσπαθήστε να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή σας χωρίς ένταση.

Φάτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείτε.

Βάλτε στο πιάτο σας άπαχο κρέας, φρέσκα ψάρια, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.

Αποφεύγετε την ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, το λεμόνι, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπ φρουτ, τον ανανά και γενικά τους χυμούς εσπεριδοειδών που προκαλούν καούρα και πόνο στον οισοφάγο.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, το μαύρο και κόκκινο πιπέρι και τα καυτερά φαγητά που ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου.

Πείτε όχι στα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη όπως καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola, κακάο και σοκολάτα.

Περιορίστε τα καρυκεύματα και τα λαχανικά που μπορεί να σας προκαλούν ενοχλήσεις όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Ναι στη μαστίχα Χίου. Σύμφωνα με έρευνες ακόμη και σε μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο για 2 εβδομάδες), η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. Αυτό αποδίδεται στην αντιμικροβιακή της δράσης έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button