Ειδήσεις Υγείας

Ελκώδης κολίτιδα: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Σύμφωνα με τους ειδικούς επσιτήμονες οι πάσχοντες πρέπει να κάνουν ορισμένες αλλαγές στη διατροφή τους ώστε να αποφύγουν τις κρίσεις και τα δυσάρεστα συμπτώματα που αυτές συνεπάγονται. Τα αίτια της νόσου είναι άγνωστα ωστόσο οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι σύντομα θα βρουν τα αίτια που την προκαλούν ώστε να βρεθεί η τελική θεραπεία της νόσου.

 Μάθετε, τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγεται.

Οι γενικές διατροφικές συμβουλές των ειδικών είναι το κάθε άτομο από μόνο του να γνωρίζει αν υπάρχει κάποιο φαγητό που του προκαλεί προβλήματα και επομένως να το αποφεύγει. Καλό είναι ειδικά στις περιπτώσεις που οι ασθενείς έχουν πόνο στην κοιλιά, να αποφεύγουν το γάλα, τις τροφές με πολλά λίπη, τα όσπρια και τα λαχανικά όπως και τα πολύσπορα φρούτα.

Επίσης οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται  οινοπνευματώδη ποτά τους προκαλούν διάρροιες και τυμπανισμό. Τα οινοπνευματώδη ποτά όμως πρέπει απαραιτήτως να αποφεύγονται όταν παίρνετε φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα. Στις ημέρες έξαρσης της νόσου και πάντα υπό τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας:

Τι επιτρέπεται

Το γάλα (εφ όσον δεν προκαλεί ενοχλήσεις)

‘Απαχα κρέατα, το κοτόπουλο, το ψάρι (κατά προτίμηση ψητά ή βραστά)

Αυγό (ειδικά το ασπράδι)

Τις πατάτες βραστές ή στο φούρνο, τα άσπρα ζυμαρικά και το ρύζι

Το λευκό ψωμί και τις σταρένιες φρυγανιές

Τα κολοκυθάκια και καρότα βραστά

Τυριά όπως το κασέρι, το ανθότυρο, η γραβιέρα

Φρούτα πολύ ώριμα χωρίς φλοιό και σπόρους και κομπόστες.

Το ελαιόλαδο

Τα απλά παρασκευασμένα γλυκίσματα όπως τα απλά κέικ, τα άσπρα μπισκότα, το ζελέ.

Τι να αποφύγετε

Το σοκολατούχο γάλα

Τα παχιά κρεατικά, τα λιπαρά ψάρια και τα αλλαντικά

Το αναποφλοίωτο ρύζι

Το μαύρο ψωμί, και τα άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα λαχανικά με πολλές ίνες και τα όσπρια

Τα τυριά με πολλά λιπαρά και όσα είναι πικάντικα

Τα άγουρα φρούτα με φλοιό και σπόρους

Το ζωικό λίπος

Τα γλυκά του ταψιού, πάστες κ.α.

Την μουστάρδα, κέτσαπ και τα μπαχαρικά

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button