ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κατά ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές στα φάρμακα! Αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων

Πρόκειται ουσιαστικά για μέτρα που είχαν απορριφθεί από τα δικαστήρια στα οποία είχαν προσφύγει οι γιατροί.

Και αυτό διότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που περιλαμβάνει παλαιότερες αποφάσεις, ο γιατρός δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει επ’ ακριβώς τι φάρμακο θα πάρει ο ασθενής του αλλά μπορεί να προσδιορίσει μόνο τη δραστική ουσία. Διαβάστε ΕΔΩτι προβλέπει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ με μέτρα από το…παρελθόν: «Νέες οδηγίες για τις συνταγές φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ! Απειλές στους γιατρούς για αυστηρές κυρώσεις»

Αιχμές από τις ελληνικές εταιρείες για συμφέροντα

Αναφερόμενοι στο θέμα που προέκυψε με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, κύκλοι της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας έλεγαν:

«H εγκύκλιος αυτή στην ουσία ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων και χτυπάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είναι μάλιστα άξιο προσοχής ότι αντίκειται στην απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία:
«Ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή ακόμη και αν έχει εξαντληθεί το ποσοστό του 15%.»

Οι ελληνικές εταιρείες αφήνουν αιχμές ότι για άλλη μία φορά πλήττονται τα ελληνικά φάρμακα σε αντίθεση με τα ακριβά των πολυεθνικών. Σημειώνουν με νόημα: «Ο ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να αναζητήσει πρόσφορους τρόπους ελέγχου των ακριβών φαρμάκων που εκτοξεύουν τη δαπάνη…»

Βέβαια η αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και καιρό δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τώρα που έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας και πάλι το κλιμάκιο των δανειστών, επιχειρείται μία εξπρές τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων. Δείτε ΕΔΩ τι λένε οι δανειστές: «Τρόικα» ξανακαλεί υπ.Υγείας! Ποια μέτρα δεν εφαρμόστηκαν»

Εξάλλου τις ημέρες αυτές το κλιμάκιο των δανειστών στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης περνά από κόσκινο όλα τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν αλλά δεν ελήφθησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγριος πόλεμος γιατρών ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων! Όλο το παρασκήνιο και οι πιέσεις της τρόικας

Παζάρια «εξπρές» για μειώσεις στις τιμές 22 φαρμάκων μέχρι τέλος του έτους! Όλο το παρασκήνιο

Πόσοι γιατροί κατέθεσαν για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ στην Αθήνα! Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΣΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button