ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία: Μόνο μετεκπαίδευση όχι εξειδίκευση στο Διαβήτη για Γενικούς Γιατρούς!

Παρότι η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία πρότεινε πρόσφατα στο υπουργείο Υγείας να υπάρχει εξειδίκευση μόνο για τους παθολόγους και τους παιδιάτρους στο διαβήτη, επανέρχεται σημειώνοντας πως «τιμά τους Γενικούς Γιατρούς» αλλά ο νόμος προβλέπει μόνο τη μετεκπαίδευση και όχι την εξειδίκευσή τους.

Τα γυρίζει όπως φαίνεται η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και δηλώνει ότι απλά με βάση το νόμο δεν μπορούν να λάβουν εξειδίκευση για το Διαβήτη αλλά μόνο μετεκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) σε πρόταση της προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας, είχε προτείνει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την απόκτηση πιστοποίησης για το Διαβήτη, όμως μόνο για δύο ειδικότητες: Για τους παθολόγους και τους παιδιάτρους, αποκλείοντας έτσι τους Γενικούς Γιατρούς.

Μάλιστα η ΕΔΕ στο υπόμνημά της που έφερε στο φως το HealthReport.gr, μεταξύ άλλων έθετε και όρους για το πως θα πιστοποιείται ένα Διαβητολογικό Ιατρείο. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Στα κάγκελα οι Γενικοί Γιατροί! Φόβοι για αποκλεισμό τους από τη θεραπεία του Διαβήτη»

Η ΕΔΕ επανέρχεται αυτή τη φορά μιλώντας για «προσπάθεια διαστρέβλωσης των πάγιων θέσεων της όσον αφορά την απόκτηση της εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη».

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως με την αποσπασματική παρουσίαση της “πάγιας πρότασης την οποία κατέθεσε εκ νέου η ΕΔΕ στα πλαίσια της διαβούλευσης για τις εξειδικεύσεις των διαφόρων ειδικοτήτων, επιχειρήθηκε να καταδειχθεί ότι η εταιρεία μας δήθεν στρέφεται εναντίον της μετεκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών στο Σακχαρώδη Διαβήτη”.

Γι αυτό και διευκρινίζει: «Μέλη της ΕΔΕ είναι ένας μεγάλος αριθμός Γενικών Ιατρών, οι οποίοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες της και παρουσιάζουν το επιστημονικό τους έργο σε συνέδρια και ημερίδες.
Βάσει ΦΕΚ (657 τεύχος Β, 17-10-1990 και 378 τεύχος Β, 22 Ιουνίου 1990), την παρούσα χρονική στιγμή η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να αποκτηθεί από τους Παθολόγους και τους Παιδιάτρους. Για τους Γενικούς Ιατρούς προβλέπεται μετεκπαίδευση και όχι εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα πιστοποιούνται τα διαβητολογικά κέντρα και ιατρεία και είναι άγνωστο εάν σε αυτά εντάσσει και τα ιατρεία των Γενικών Γιατρών.

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Η πρόταση την οποία καταθέσαμε, σκοπό έχει τον σαφή ορισμό του χρόνου και του τρόπου καθώς και των κέντρων που θα χορηγούν την εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, με σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την παροχή καλύτερης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς με διαβήτη».

Και καταλήγουν τα μέλη της ΕΔΕ μεταξύ άλλων: «Η ΕΔΕ τιμά τους γενικούς ιατρούς και αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο τους στη διάγνωση του διαβήτη και στην έναρξη ιατρικής φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας, όπως άλλωστε ισχύει σε πολλά άλλα κράτη.

Μάλιστα, πάγια θέση της ΕΔΕ είναι η κατοχύρωση της μετεκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών στο Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις και η επέκταση του χρονικού διαστήματος σε 6 μήνες για την καλύτερη δυνατή μετεκπαίδευση τους».

Πάντως με αφορμή την πρόταση της ΕΔΕ προς τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας, επικρατεί έντονη ανησυχία στους κόλπους των Γενικών Γιατρών, καθώς ο Διαβήτης αποτελεί ένα από τα βασικά αντικείμενα του κλάδου και ο αποκλεισμός τους από τη νόσο θα σήμαινε καταστροφή για πολλά ιδιωτικά ιατρεία και επαγγελματίες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button