Ειδήσεις Υγείας

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Ανάγκη για υγειονομικούς ελέγχους στις προσφυγικές ροές

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων «μέχρι στιγμής, τα κρούσματα φυματίωσης είναι σποραδικά και αφορούν κυρίως άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές, όπως τα σωφρονιστικά καταστήματα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, με αφορμή το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων (4-6 Μαρτίου, Αθήνα), ο Άγγελος Πεφάνης Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής-Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και γενικός γραμματέας της επιστημονικής εταιρείας εξήγησε ότι «λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν λόγω του μεγάλου μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος. Ωστόσο, επειδή οι Σύριοι προέρχονται από χώρα που είχε καλό υγειονομικό επίπεδο δεν πρέπει να θεωρούνται φορείς προβλημάτων υγείας, όπως η φυματίωση».

Σύμφωνα με τον κ. Πεφάνη το πρόβλημα έγκειται στις μεταναστευτικές ροές από το Πακιστάν, την Ινδία, το Αφγανιστάν καθώς και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου και παρατηρούνται κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η διαχείριση των κρουσμάτων φυματίωσης στις κλειστές δομές, όπως τα σωφρονιστικά καταστήματα.

«Με επιστολές μας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας έχουμε εδώ και 2-3 χρόνια επισημάνει το πρόβλημα, ειδικά αναφορικά με κρατούμενους και μετανάστες από χώρες όπου ενδημεί η φυματίωση. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε κλειστές δομές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την αύξηση των κρουσμάτων της φυματίωσης» επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Συντονιστής-Διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής και Μονάδας Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Αθανάσιος Σκουτέλης.
«Ποιος φταίει;»

Ο κ. Σκουτέλης σχολιάζοντας την επιδημία εποχικής γρίπης που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 135 άτομα, εξήγησε ότι «φταίμε όλοι γι’ αυτό. Και η Πολιτεία, και οι γιατροί και ο καθένας από εμάς που δεν εμβολιαστήκαμε εγκαίρως».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ο ανεπαρκής εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και το γερασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας συντέλεσαν σε θανάτους ασθενών, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί αφού το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο προσέφερε υψηλό ποσοστό κάλυψης έναντι του στελέχους Α (Η1Ν1) που βρίσκεται σε έξαρση. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών υγείας κυμαίνεται σε μονοψήφια σχεδόν ποσοστά.
Η τρέχουσα επιδημία με 135 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένους θανάτους – από 394 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα – (μέση ηλικία 56 έτη, 25% χωρίς τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου), ιδίως με το επιδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1) που βρίσκεται σε έξαρση την περίοδο αυτή, έχει φέρει στην επιφάνεια ένα διαχρονικό αλλά εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα: την εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού που κυμαίνεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά. Το ίδιο δυστυχώς – ποσοστό κάλυψης – παρατηρείται και στους επαγγελματίες υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button