Η φωνή του ασθενούςΦάρμακα

ΕΛΟΚ: Στον αέρα οι καρκινοπαθείς, εξαιτίας έλλειψης αντινεοπλασματικών φαρμάκων

Καταγγελίες για ελλείψεις αντινεοπλασματικών φαρμάκων, δέχεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ).

Όπως αναφέρει το προεδρείο της, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεγάλη καθυστέρηση ή και ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως βασικά φάρμακα ορίζονται εκείνα που καλύπτουν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού.

Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.

Όπως αναφέρει το προεδρείο της ΕΛΟΚ, με δεδομένο ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), φροντίζει για την προμήθεια και ύπαρξη επάρκειας των φαρμάκων αυτών.

Φροντίζει, επίσης, και για τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας για τις περιπτώσεις ανωμαλιών στην παραγωγή ή την συνεργασία με τον προμηθευτή.

Επιστολή

Από τα τέλη Αυγούστου, η ΕΛΟΚ, έχει αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Υγείας (και από τότε έχει επανέλθει αρκετές φορές) με την οποία, ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων.

Παράλληλα υπήρξαν επανειλημμένες επαφές με τον ΙΦΕΤ, προκειμένου να λάβει απαντήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένα βασικά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΛΟΚ, οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από τους υπεύθυνους, δεν είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση.

Προβλήματα υπάρχουν και με την προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία.

Τιμές

Η ΕΛΟΚ αναφέρεται και στο θέμα των τιμών των φαρμάκων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

“Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του υπουργού Υγείας σχετικά με την μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020.

Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτόν τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας.

Οι μειωμένες εισαγωγές, πιθανόν λόγω clawback, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω προβλημάτων παραγωγής και τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα ‘ελλείποντα’ φάρμακα, δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button