ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ελονοσία: Σε ποιες περιοχές εμφανίστηκαν κρούσματα! Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες εντείνεται η ανησυχία καθώς η νόσος μεταφέρεται με μεγαλύτερη ευκολία λόγω κουνουπιών και υψηλών θερμοκρασιών.

Οι περιοχές

Σε διάφορες περιοχές της χώρας εντοπίσθηκαν από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ κρούσματα της νόσου ενώ καταγράφεται αύξηση σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές.

Οι περιοχές όπου κατεγράφησαν κρούσματα ελονοσίας είναι: Αχαΐα, Ηλεία, Θεσσαλονίκη οι οποίες σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των ευάλωτων περιοχών δηλαδή είναι αυξημένου κινδύνου για τη μετάδοση της ελονοσίας.

Το 2016, έως τις 11 Αυγούστου, κατεγράφησαν συνολικά 65 κρούσματα, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα και τα 4 έχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Τις προηγούμενες χρονιές όμως τα κρούσματα ήταν μειωμένα. Από το 2009 έως το 2013 είχαν σημειωθεί κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά μειωμένα σε σχέση με φέτος.

Αναλυτικότερα ανιχνεύθηκαν επτά κρούσματα το 2009, τέσσερα το 2010, 42 κρούσματα το 2011, 20 το 2012 και τρία το 2013. Το 2014 δεν καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση της νόσου σε καμία περιοχή της χώρας. Το 2015 κατεγράφησαν ξανά 6 εγχώρια κρούσματα ελονοσίας σε νέες και παλαιές περιοχές μετάδοσης.

Τα μέτρα πρόληψης για τις «κόκκινες» περιοχές

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 2004/33/ΕΚ, το Π.Δ. 138/2005 σχετικά με ορισμένες τεχνικές απαιτήσεις για το αίμα και τα συστατικά του αίματος, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι ενδημική για την ελονοσία χώρα, τις σχετικές συστάσεις των εμπειρογνωμόνων ECDC/WHO Ευρώπης πάνω στα θέματα ασφάλειας του αίματος από την ελονοσία καθώς και την απόφαση της «Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» βάση της οποίας καθορίζονται οι επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές εφαρμόζει τα παρακάτω μέτρα ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης έναντι του πλασμώδιου της ελονοσίας.

Α. Μέτρα που αφορούν στις επηρεαζόμενες περιοχές:

Αποκλεισμός από την αιμοδοσία ατόμων που κατοικούν & εργάζονται στις ανωτέρω περιοχές.
Εγρήγορση των κλιμακίων αιμοληψίας των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για τη λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και αυστηρότητα για την τήρηση των Κανονισμών Επιλογής του Αιμοδότη.
Αναβολή για διάστημα 6 μηνών πληθυσμιακών αιμοληψιών στις επηρεαζόμενες περιοχές

Β. Μέτρα, που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας:

Εγρήγορση όλων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για την εφαρμογή των κανονισμών επιλογής του αιμοδότη και παρακολούθηση της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keelpno.gr , για τα επιδημιολογικά και κλινικο-εργαστηριακά δεδομένα κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης της ελονοσίας.
Αποκλεισμός από την αιμοδοσία επισκεπτών από τις επηρεαζόμενες περιοχές για διάστημα 6 μηνών μετά την επιστροφή τους.

Η επίσκεψη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανόμενης της παραμονής στην επηρεαζόμενη περιοχή από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο επισκέπτης μπορεί να γίνει αποδεκτός για αιμοδοσία νωρίτερα, εάν τα αποτελέσματα ανοσολογικής (IFΑT, ELISA) και γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας (PCR) είναι αρνητικά για ελονοσία.

Άτομα με ιστορικό ελονοσίας μπορούν να αιμοδοτήσουν 3 έτη μετά τη λήξη της θεραπείας και την απουσία συμπτωμάτων. Μετά από αυτή την περίοδο, γίνονται αποδεκτοί για αιμοδοσία μόνον εφόσον τα αποτελέσματα ανοσολογικής (IFΑT, ELISA) και γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας (PCR) είναι αρνητικά για ελονοσία.

Γ. Μέτρα Αιμοεπαγρύπνησης

Οδηγίες προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό αδιάγνωστης αιτιολογίας μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία, στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.
Σε περίπτωση μετάδοσης ελονοσίας μετά μετάγγιση αίματος/συμπυκνωμένων ερυθρών εφαρμόζεται αναδρομικός έλεγχος και μελέτη ανιχνευσιμότητας για την αναζήτηση και επανεξέταση των αιμοδοτών που εμπλέκονται στη μετάγγιση των ληπτών.

Αντιδράσεις Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με… παραιτήσεις

Στο μεταξύ με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατηγορεί τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο ότι δεν έλαβε μέτρα θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ζητά την παραίτηση του Γιάννη Μπασκόζου σημειώνοντας ότι ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας «αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων».

Και συνεχίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ: «Ο Γ.Γραμματέας του υπουργείου Υγείας είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγείας και τον καλούμε να παραιτηθεί».

Απάντηση Μπασκόζου στο “παραιτηθείτε”

Τη δική του απάντηση στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητά την παραίτησή του έδωσε μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μπασκόζος. Γράφει χαρακτηριστικά: “Ο κ. Πατουλης θεωρεί τα μέτρα πρόληψης αιτία παραίτησης!!
Λυπάμαι αλλά το “κίνημα παραιτηθειτε ” έχει ήδη ηττηθεί
Επίσης υπάρχει ένα ερώτημα. Να σε χτυπάει με λύσσα ο Πατουλης είναι κακό;”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button