Ειδήσεις Υγείας

Ελπιδοφόρα ανακοίνωση για τον ιό HIV: Ποιος δεν μεταδίδει τον ιό!

Όπως γνωστοποίησε η οργάνωση «Θετική Φωνή» το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει πως
τα οροθετικά άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλο πρόσωπο.

Με αφορμή την Εθνική Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον HIV στους gay άνδρες, το υπόμνημα του CDC δηλώνει: «Την ημέρα αυτή, συνεργαζόμαστε μαζί για τη λήψη μέτρων για την πρόληψη του ιού HIV μεταξύ των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων ανδρών και για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι ζουν με HIV πρέπει να παραμείνουν υγιείς.

Η συγκεκριμένη ομάδα εξακολουθεί να επηρεάζεται δυσανάλογα από τον ιό, καθώς περισσότεροι από 26.000 ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι διαγνώστηκαν με HIV το 2015, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα όλων των νέων διαγνώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι διαγνώσεις αυξήθηκαν μεταξύ των ισπανόφωνων / λατίνων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών από το 2010 έως το 2014».

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι απογοητευτικά, η βασική παράγραφος της επιστολής είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική, αναφέρει η Θετική Φωνή. Το CDC σημειώνει πως σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνών, η αντιρετροϊκή θεραπεία κρατά τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV υγιή και έχει προληπτικό αποτέλεσμα.

«Όταν η αντιρετροϊκή θεραπεία επιτυγχάνει καταστολή του ιού, που ορίζεται ως λιγότερο από 200 αντίγραφα / ml ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, εμποδίζει τη σεξουαλική μετάδοση του HIV» αποφαίνεται το CDC και οι ειδικοί επιστήμονες.

«Σε τρεις διαφορετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων ζευγαριών και πολλών χιλιάδων πράξεων σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό ή άλλη προφύλαξη όπως PrEP», συνεχίζει η δήλωση, «δεν παρατηρήθηκε μετάδοση του HIV σε κανέναν οροαρνητικό σύντροφο.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία καθημερινά όπως έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό τους και επιτυγχάνουν και διατηρούν ένα μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν έχουν ουσιαστικά κανένα κίνδυνο να μεταδώσουν σεξουαλικά τον ιό σε HIV-αρνητικό σύντροφο».

«Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη δήλωση» επισημαίνει ο Bruce Richman, εκτελεστικός διευθυντής του UequalsU.org. «Αυτή είναι η στιγμή που περιμένουμε! Το CDC συμφώνησε σήμερα ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος για τη σεξουαλική μετάδοση του HIV όταν το οροθετικό άτομο βρίσκεται σε θεραπεία και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο».

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας έχει ήδη συνυπογράψει τη διακήρυξη της παγκόσμιας εκστρατείας και έχει υλοποιήσει ειδική εκδήλωση τον Ιούνιο του 2017, καθώς και καμπάνια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη σημασία του U=U (HIV Undetectable = Untransmittable – Μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο HIV σημαίνει μη μεταδοτικός) ως όχημα για την αποστιγματοποίηση των οροθετικών ατόμων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button