Ειδήσεις Υγείας

Εμβοές: Απλά βήματα για άμεση ανακούφιση

Οι  εμβοές αποτελούν ένα σύμπτωμα το οποίο θα βιώσουν οι περισσότεροι κάποια στιγμή στην ζωή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι εμβοές μπορεί να προκύψουν σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα τμήματα του συστήματος ακοής: το εξωτερικό αυτί, το μέσο αυτί, το εσωτερικό αυτί και τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας (NIDCD), περίπου το 10% των ενηλίκων βιώνει επεισόδια με εμβοές τουλάχιστον πέντε φορές κάθε έτος.

Αιτίες

Οι επιστήμονες πιθανολογούν πως η πιο κοινή αιτία για τις εμβοές είναι η απώλεια ακοής. Καθώς μεγαλώνουμε, είτε λόγω τραυματισμού στο αυτί (μέσα από το θόρυβο, τα φάρμακα, ή άλλες χημικές ουσίες), το τμήμα του αυτιού που μας επιτρέπει να ακούσουμε, ο κοχλίας, παύει να λειτουργεί σωστά.

Άλλες αιτίες που ενοχοποιούνται είναι η ύπαρξη κάποιου τραύματος στο αυτί καθώς και η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους.

 

 

 

 

 

 

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες περιπτώσεις εμβοών θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για να χορηγηθεί στον ασθενή η κατάλληλη θεραπεία οι οποίες περιλαμβάνουν:

Φαρμακευτική αγωγή
Μείωση του στρες
Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Εναλλακτική αντιμετώπιση

Για όσους ενοχλούνται από εμβοές μόνο όταν προσπαθούν να κοιμηθούν, ο ήχος ενός ανεμιστήρα, του ραδιόφωνου, ή κάποιος “λευκός μηχανικός θόρυβος” είναι συνήθως το μόνο που απαιτείται για να ανακουφιστείτε από το πρόβλημα.

Οι περισσότεροι διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους είναι χειρότερα, όταν αγχώνονται ή στρεσάρονται. Έτσι αν αντιμετωπίσετε το άγχος και το στρες με κάποιες τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να ανακουφιστείτε.

Επίσης συνιστάται η αποφυγή καφεΐνης, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Καλό είναι να αποφεύγετε να παίρνετε ασπιρίνες σε μεγάλες ποσότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στις αρθρώσεις: Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button