Ειδήσεις Υγείας

Εμβοές: Πώς θα προστατευτείτε;

Υπολογίζεται ότι το 10-20% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από εμβοές στα αυτιά.

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται είναι:

η ύπαρξη κυψελίδας, δηλαδή συσσωρευμένου κεριού μέσα στο αυτί.

Η έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους

Η ωτίτιδα

Τραυματισμός του αυτιού

Λαβύρινθος αυτιού

Η αυξημένη ή η χαμηλή πίεση

Αναιμία

Προβλήματα με το θυρεοειδή

Παρενέργειες φαρμάκων

Η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας

Τι να απογεύγετε

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με το τσιγάρο γιατί η βλαβερή αυτή συνήθεια προκαλεί σπασμό στα τριχοειδή αγγεία, με συνέπεια να γίνεται ελλιπής αιμάτωση στη γύρω περιοχή
Άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν τις εμβοές είναι , ο καφές και το αλκοόλ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Προς το παρόν δεν έχει τεκμηριωθεί αν φταίει η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου. Παρόλο που πολλοί ασθενείς τελευταία φοβούνται ότι για το βουητό μπορεί να φταίει και το κινητό τους τηλέφωνο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί.

Τι να κάνετε

Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, να απευθυνθούν σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να γίνει διάγνωση. Και αυτό γιατί η αντιμετώπιση των εμβοών θα εξαρτηθεί από την αιτία που τις προκαλεί. Πάντως για να προστατεύσετε τα αυτιά σας και να αποφύγετε τις εμβοές, ακολουθείστε τα παρακάτω:

Αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους με δυνατή μουσική. Αν αυτό δεν γίνεται φροντίστε να κάθεστε μακριά από τα ηχεία. Κατά διαστήματα να βγαίνετε έξω κάνοντας ένα πεντάλεπτο διάλειμμα.

Ακούτε τη μουσική σε επιτρεπτά όρια ώστε να μην προκληθούν βλάβες στο ακουστικό νεύρο.

Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σπρώξετε την κυψελίδα πιο βαθιά στον ακουστικό πόρο.

Καθαρίζετε τα αυτιά σας ταμποναριστά με μια πετσέτα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button