Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΕμβόλια και ασθένειες

Εμβόλια: Οι ελλείψεις και οι ανησυχίες στη χώρα μας! Όλη η αλήθεια

Σε νούμερο ένα κίνδυνο τείνει να μετατραπεί για πολλές χώρες της Ευρώπης το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Παρότι πολλές ασθένειες είχαν εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη, τείνουν να επανεμφανισθούν για τα καλά λόγω της άρνησης πολλών Ευρωπαίων πολιτών να εμβολιασθούν. Χαρακτηριστική περίπτωση η ιλαρά που στη χώρα μας «σάρωσε» για περίπου δύο χρόνια, χωρίς οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές να μπορούν να την περιορίσουν.
Ωστόσο φαίνεται ότι κάποια γεγονότα δεν είναι τυχαία.

Η ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού για τη σπουδαιότητα των εμβολιασμών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα αφού είναι ενδεικτικό ότι το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεν έχει συστήσει καν μητρώο εμβολιασμών ή έστω έναν μηχανισμό που να παρακολουθεί την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Αντίθετα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει σχετικός μηχανισμός που ελέγχει ιδιαίτερα τα παιδιά, εάν πραγματοποιούν όλα τα απαραίτητα εμβόλια, ενώ καταγράφεται και η αποτελεσματικότητά τους.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στη χώρα μας παρουσιάζουμε στη γρίπη από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.
Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πρόσφατα στη Βουλή ότι το 72% αγγίζει το ποσοστό των εργαζομένων στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία κ.λ.π.), το 55% των εργαζομένων δεν έχει εμβολιασθεί.

Εμβολιασμοί χωρίς ενημέρωση

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το υπουργείο Υγείας αλλά και οι αρμόδιες αρχές συχνά πυκνά προτρέπουν τον κόσμο να εμβολιασθεί, ενώ τονίζουν πόσο σημαντικές είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης. Βέβαια η λεκτική αυτή διαδικασία έχει μάλλον …άτυπο χαρακτήρα αν σκεφτεί κανείς ότι ταυτόχρονα η επιτροπή διαφήμισης που είναι υπεύθυνη για την έγκριση τέτοιων πρωτοβουλιών, έχει αναστείλει τη λειτουργία της και οι όποιες καμπάνιες γίνονται είναι αποσπασματικές.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα για το οποίο με βάση και τα όσα ελέγχθησαν πρόσφατα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να ληφθεί απόφαση αποζημίωσης του.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών, ποια είναι τα κριτήρια που λαμβάνει υπ’ όψιν της και ποια είναι τα δεδομένα που αξιοποιεί αφού και σε αυτήν την περίπτωση τα όποια πρακτικά παραμένουν επτασφράγιστο …μυστικό. Άλλωστε δεν υφίσταται καν μητρώο εμβολιασμών για να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με άλλους εμβολιασμούς.

Αποτέλεσμα όμως είναι οι γονείς να ανησυχούν και να μπαίνουν σε διλήμματα για το αν θα πρέπει ή όχι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τη στιγμή μάλιστα που έχει αποδειχθεί η επικινδυνότητα της μηνιγγίτιδας.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα δεδομένα για τη μηνιγγίτιδα που θα έπρεπε να γνωρίζουν τόσο οι ειδικοί γιατροί όσο και οι γονείς δημοσιεύτηκαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες από το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τη μηνιγγίτιδα με καθυστέρηση …δύο ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απλουστεύονται οι διαδικασίες για τις κλινικές μελέτες των φαρμάκων!

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου!

Επικίνδυνο σκεύασμα για τη στυτική δυσλειτουργία κυκλοφορεί και στην Ελλάδα! Οι προειδοποιήσεις του ΕΟΦ

Το πόρισμα για τα φάρμακα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής! Όλες οι πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button