Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδιά και εμβόλια

Εμβόλια: Ποια και πότε πρέπει να κάνουν τα παιδιά

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Εμβόλια: Ποια και πότε πρέπει να κάνουν τα παιδιά

Ασπίδα προστασίας αποτελούν τα εμβόλια για την υγεία των παιδιών, αφού θωρακίζουν τον οργανισμό τους από πιθανή μελλοντική προσβολή από κάποια λοιμώδη ασθένεια. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνονται στα διαστήματα που καθορίζουν οι παιδίατροι, χωρίς φυσικά να αμελούνται οι αναμνηστικές δόσεις, οι οποίες είναι εξίσου απαραίτητες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων τα εμβόλια που θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά από τα νεογέννητα έως 18 ετών είναι

•Το εμβόλιο διφθερίτιδας – τετάνου – κοκίτη (τριπλό).  O εμβολιασμός αρχίζει σε ηλικία 2 μηνών. Xορηγούνται ενδομυϊκά τρεις δόσεις ανά δίμηνο και μετά από ένα χρόνο η πρώτη αναμνηστική.

•Το εμβόλιο πολιομυελίτιδας (IPV): Πλέον το εμβόλιο αυτό δεν χορηγείται μόνο του. Είναι ενσωματωμένο με το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη. Να σημειωθεί εδώ ότι η ταυτόχρονη χορήγησή τους δεν μειώνει την ανοσοποίηση και δεν προκαλεί παρενέργειες.

•Το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (τριπλό MMR). Xορηγείται υποδόρια μετά το 15ο μέχρι και το 18ο μήνα της ζωής του παιδιού, σε μία εφάπαξ δόση. Πρέπει να επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 4-6 χρόνων, κυρίως για την ιλαρά.

•Το εμβόλιο ηπατίτιδας B: Γίνεται σε οποιαδήποτε ηλικία από τον πρώτο μήνα της ζωής και μετά, ενδομυϊκά, σε τρεις δόσεις.

Για όσα βρέφη γεννήθηκαν από μητέρα με θετικό αυστραλιανό αντιγόνο (φορέας της ηπατίτιδας B), συνιστώνται ορός και εμβόλιο τις πρώτες 12 ώρες από τη γέννηση.

•Το εμβόλιο της ηπατίτιδας A χορηγείται σε δύο δόσεις και συνιστάται για παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους.

•Το εμβόλιο του αιμόφιλου B (Hib): Eιδικό εμβόλιο κατά του μικροβίου που επιστημονικά ονομάζεται «αιμόφιλος της ινφλουέντζας τύπου B», ή πιο απλά «αιμόφιλος B». Tο μικρόβιο αυτό προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις στην παιδική ηλικία, καθώς και μια μορφή πνευμονίας, που παρουσιάζεται συνήθως σε παιδιά 2 μηνών έως 5 χρονών. Στα βρέφη έως 15 μηνών οι χορηγούμενες δόσεις είναι τρεις, με μία επαναληπτική μετά από ένα χρόνο, ενώ στα παιδιά 15 μηνών έως και 5 ετών η δόση είναι μία.

•Το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG): Tο εμβόλιο προφυλάσσει από την ασθένεια παιδιά με αρνητική αντίδραση στο τεστ Mαντού. Στην Eλλάδα ο εμβολιασμός αυτός έχει καθιερωθεί στην ηλικία των 6 ετών και γίνεται στα σχολεία.

•Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο: Προστατεύει από τους πιο συχνούς τύπους πνευμονιόκοκκων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 85% περίπου των σοβαρών λοιμώξεων (όπως μικροβιακή πνευμονία, οξεία μέση ωτίτιδα, μικροβιακή μηνιγγίτιδα, ιγμορίτιδα κ.ά.) και χορηγείται σε παιδιά κάθε ηλικίας από δύο μηνών και πάνω.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί μονοδύναμο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου C το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει βοηθήσει στον έλεγχο της νόσου όπου υπάρχει συστηματικός εμβολιασμός. Χορηγείται σε 1 δόση στην ηλικία των 12 μηνών σε παιδιά.

Κυκλοφορεί επίσης στη χώρα μας τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο έναντι των οροομάδων A, C, W-135 & Y, το οποίο χορηγείται σε 1 δόση σε άτομα άνω των 11 ετών.

Ήδη έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, και πρόσφατα και στην Αμερική, το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β (το οποίο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας και από τον ΕΟΦ), το οποίο φαίνεται, σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, ότι προκαλεί ανοσία, και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του, είναι ασφαλές.

Το εμβόλιο HPV: Το εμβόλιο κατά του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας εντάχθηκε πρόσφατα στα υποχρεωτικά εμβόλια. Για την ακρίβεια θα είναι υποχρεωτικό για τα κορίτσια 12-15 ετών και προαιρετικό για τις κοπέλες 12-26 ετών.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα εμβόλια της γρίπης γίνονται το φθινόπωρο και το Φεβρουάριο σε παιδιά άνω των 6 μηνών, που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.

 Χρήσιμα tips

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι γονείς ώστε να μην αμελούν για τις επαναληπτικές δόσεις.

Αν όμως δεν ολοκληρωθεί η χορήγηση των δόσεων κάποιου εμβολιασμού, ο εμβολιασμός αυτός πρέπει να συνεχίζεται, σαν να μη διακόπηκε ποτέ.

Τα σύγχρονα εμβόλια σπάνια προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί στο μπράτσο ένα ελαφρύ πρήξιμο ή μία κοκκινίλα η οποία υποχωρεί πολύ γρήγορα.

Τα εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται στη διάρκεια εμπύρετων και σοβαρών λοιμώξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλια: Οι ελλείψεις και οι ανησυχίες στη χώρα μας! Όλη η αλήθεια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button