Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Εμμένουσες κολπίτιδες: Τι φταίει και πώς μπορώ να απαλλαγώ;

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Εμμένουσες κολπίτιδες: Τι φταίει και πώς μπορώ να απαλλαγώ;

Σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική, εργασιακή και σεξουαλική ποιότητα ζωής βιώνουν οι γυναίκες με εμμένουσες κολπίτιδες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη έγκαιρης και σωστής διάγνωσης.

Στοιχεία μελετών καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν αιδοιοκολπικά συμπτώματα και ότι κατά την αξιολόγηση των γυναικών με χρόνια συμπτώματα μπορεί να προκύψουν διαφορετικές διαγνώσεις.

«Η κολπίτιδα αν και είναι σπάνια απειλητική για τη ζωή, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε αυτήν -όπως ταλαιπωρία και πόνο, απώλεια ημερών από το σχολείο ή την εργασία- αλλά και στη σεξουαλική λειτουργία», σημειώνει ο χειρουργός γυναικολόγος ογκολόγος – μαιευτήρας Δρ. Κυριάκος Τίγκας.

Παρά την αναστάτωση που προκαλούν, αρκετές γυναίκες δεν απευθύνονται εγκαίρως στον γυναικολόγο τους, αλλά προσπαθούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα με την αυθαίρετη λήψη μη συνταγογραφούμενων ή εναλλακτικών φαρμάκων.

Η αυτοδιάγνωση έχει αποδειχθεί ότι είναι σωστή μόνο 1 στις 3 φορές. Δυστυχώς, όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυτοθεραπεία μπορεί να καταλήξει σε επιδείνωση της πάθησης.ά.

«Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της κολπίτιδας είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, η αιδοιοκολπική καντιντίαση και οι τριχομονάδες. Εκτιμάται ότι το 30% των περιστατικών παραμένουν αδιάγνωστα, ακόμα και μετά από μια τυπική εξέταση. Στην πλειονότητά τους βέβαια η διάγνωση είναι έγκυρη, αλλά μπορεί να προκύψουν υποτροπιάζοντα ή ανθεκτικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στην τυπική συμβατική θεραπεία», προσθέτει.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες κολπικών εκκρίσεων. Οι ασθενείς συχνά θεωρούν ότι η δυσάρεστη οσμή τους είναι ένδειξη ελλιπούς υγιεινής και έτσι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση με κολπικές πλύσεις, που μπορεί να επιτρέψουν στον παθογόνο οργανισμό να αναπτυχθεί περισσότερο.

Η αθεράπευτη βακτηριακή κολπίτιδα, όχι μόνο προκαλεί αιδοιοκολπικά συμπτώματα, αλλά συνδέεται επίσης με άλλες επιπτώσεις στην υγεία, μεταξύ αυτών και με αυξημένο κίνδυνο απόκτησης σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου (HIV, έρπητα, γονόρροια, χλαμύδια και τριχομονάδες).

Η αιδοιοκολπική καντιντίαση είναι επίσης συχνή και επηρεάζει την πλειοψηφία των γυναικών, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Το κύριο σύμπτωμά της είναι ο κνησμός στο αιδοίο, αλλά και η αίσθηση καύσου, ο πόνος και ο ερεθισμός είναι επίσης συχνά.  Ο κυριότερος ένοχος είναι ο μύκητας Candida albicans (Ωίδιο το λευκάζον), ο οποίος ευθύνεται για το 90% των περιπτώσεων.

Τέλος, η τριχομονίαση ή τριχομονάδωση είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από ένα παράσιτο, το trichomonas vaginalis. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε ένα μήνα από τη μόλυνση, αλλά μέχρι το 50% των ανθρώπων είναι ασυμπτωματικά. Είναι δε παρόμοια με εκείνα πολλών άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, οπότε μερικές φορές καθίσταται δύσκολη η διάγνωση.

Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει δύσοσμη κολπική έκκριση, όπως επίσης οίδημα και κνησμό γύρω από τον κόλπο, πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση και το σεξ.

Και οι τρεις λοιμώξεις μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση για τους κλινικούς ιατρούς, με την τάση τους να επανεμφανίζονται. Αυτό συμβαίνει όταν δεν εντοπίζονται με ακρίβεια, άρα έχουν υποθεραπευτεί, είτε διότι πολλές φορές υπάρχουν περισσότεροι από ένας υπεύθυνοι παράγοντες, είτε διότι ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται επαρκώς, λόγω πτώσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έτσι, η πιθανότητα μόνιμων βλαβών στην περιοχή, αυξάνεται σημαντικά και η οποιαδήποτε αρχικά καλοήθης κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί, λόγω χρονιότητας της φλεγμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close