Ειδήσεις Υγείας

Ενδοκρινολογικά νοσήματα: Πόσα και ποια είναι αυτοάνοσα;

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει τον οργανισμό από τους εισβολείς. Μερικές φορές, ωστόσο «εκλαμβάνει» λανθασμένα ως «ξένα σώματα» καθ’ όλα υγιείς ιστούς και όργανα. Έτσι, εξαπολύει τις δυνάμεις του εναντίον κυττάρων, ιστών και οργάνων που είναι απαραίτητα για την υγεία και την επιβίωση. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ακριβής αιτία των αυτοάνοσων παθήσεων δεν είναι γνωστή, αλλά ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες όπως τα γονίδια το περιβάλλον και το φύλο.

Άλλοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την αυτοανοσία, είναι ορισμένες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, τραυματικές εμπειρίες το χρόνιο στρες, ορισμένα φάρμακα, η χρήση απαγορευμένων ουσιών, η οξεία έκθεση σε χημικά και αλλά.

Προτίμηση στις γυναίκες

«Για λόγους που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν 78% των πασχόντων από τα περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα (εξαιρείται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 που είναι συχνότερος στους άνδρες)», αναφέρει η  ενδοκρινολόγος Δρ. Παρή Ράπτη.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε στο σώμα και σε συνδυασμό μεταξύ τους μόνο σπάνια δεν μπορούν να θεωρηθούν. Συνολικά είναι γνωστά περισσότερα από 80 και αποτελούν την τρίτη συχνότερη ομάδα ασθενειών έπειτα από τους καρκίνους και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς προσβάλλουν ποσοστό πάνω από 8% του γενικού πληθυσμού.

Τα ενδοκρινολογικά νοσήματα που είναι αυτοάνοσα

Οι αυτοάνοσες θυρεοειδοπάθειες (π.χ. χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος του Grave’s) και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι οι πιο γνωστές αυτοάνοσες ενδοκρινολογικές παθήσεις.

H θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Είναι η πιο συχνή ενδοκρινική αυτοάνοση νόσος, καθώς προσβάλλει το περίπου 5% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του, λέει η κα Ράπτη. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες (οι γυναίκες ασθενείς είναι 7-9 φορές περισσότερες).

Η νόσος του Grave’s

Αποτελεί την πιο συχνή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Προκαλεί άγχος και ευερεθιστότητα, λεπτό τρόμο στα άκρα των δάκτυλων, αυξημένη ευαισθησία στη ζέστη και αυξημένη εφίδρωση, ζεστό, υγρό δέρμα, απώλεια βάρους παρά την φυσιολογική κατανάλωση τροφής, βρογχοκήλη, «φτερουγίσματα» της καρδιάς, κόπωση κ.λπ. Στο 30% των περιπτώσεων οι ασθενείς παρουσιάζουν και συμπτώματα στα μάτια, το πιο χαρακτηριστικό από τα οποία είναι ο εξόφθαλμος

Η αυτοάνοση πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ορίζεται ως η ανάπτυξη αμμηνόρροιας (διακοπή της εμμήνου ρύσεως), αυξημένων επιπέδων γοναδοτροπινών( FSH, LH) και μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Η νόσος Addison

Μια σπάνια ασθένεια των επινεφριδίων. Τα επινεφρίδια είναι αδένες που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς. Σε ποσοστό 70-90% των περιπτώσεων η ασθένεια είναι αυτοάνοση (το ανοσοποιητικό του ασθενούς επιτίθεται στα επινεφρίδια

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

Πρόκειται μια μορφή διαβήτη κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Τα κλασικά συμπτώματα είναι πολυδιψία, πολυφαγία και πολυουρία (αυξημένη δίψα, όρεξη και ούρηση), καθώς και απώλεια βάρους.

Ο ιδιοπαθής υποπαραθυρεοειδισμός

είναι απόρροια της ανεπάρκειας της παραθορμόνης, που ρυθμίζει τη συγκέντρωση ασβεστίου στον ορό του αίματος. Η νόσος αυτή μπορεί να παρατηρηθεί σε νήπια και επίσης σποραδικά σε ενήλικες, προσβάλλοντας κυρίως γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. .

Εκτός από αυτές τις ιδιοπαθείς αυτοάνοσες ενδοκρινικές παθήσεις, υπάρχουν και ορισμένες ιατρογενείς, οι οποίες ουσιαστικά προκαλούνται από φάρμακα. Οι ιατρογενείς ενδοκρινικές αυτοάνοσες παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με την ιντερφερόνη άλφα, την ιντερλευκίνη-2 και άλλα φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υψηλός πυρετός: Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές;

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button