Η φωνή του ασθενούς

Ενημερωτική εκδήλωση για την ψωρίαση στη Λάρισα

Η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και παράλληλα απομυθοποίησης των δερματικών νοσημάτων, καθώς πρόκειται για νοσήματα συστηματικά, μη μεταδοτικά, για τα οποία όμως υπάρχει λανθασμένη, ή ελλιπής ενημέρωση είναι ο στόχος της ημερίδας που πραγματοποιεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ο Σύλλογος Ασθενών Καλυψώ υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων.

Την ημερίδα στηρίζει επίσης η Δερματολογική Κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κυρία Έφη Ζαφειρίου, η ελλιπής ενημέρωση γύρω από τα δερματικά και αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ψωρίαση και κνίδωση) μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς, στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Η εκδήλωση, απευθύνεται σε ασθενείς, αλλά και σε οικογένειες των ασθενών, με στόχο να ενημερωθούν για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τους τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητάς τους.

Η ψωρίαση είναι μία συχνή χρόνια φλεγμονώδης συστηματική πάθηση οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρές επηρμένες και λεπιδώδεις βλάβες οι οποίες εμφανίζονται στο δέρμα. Εκτιμάται ότι 3% του πληθυσμού πάσχει από ψωρίαση. Η συχνότερη μορφή είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, όπου στην περίπτωση αυτή, πλήττονται συνήθως οι περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, οι αγκώνες, τα γόνατα και ο κορμός.

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου, είναι ο κνησμός και το άλγος ενώ ιδιαίτερα δυσάρεστα είναι οι ίδιες οι βλάβες, η ερυθρότητα και η απολέπιση ή αποφολίδωση.

Η πλειοψηφία των πασχόντων βρίσκονται πριν την ηλικία των 40 ετών, ωστόσο η νόσος μπορεί να εμφανισθεί και σε παιδιά ενώ η κορύφωσή της μπορεί να αγγίξει την ηλικία των 50 με 60 ετών.

Πρόκειται για μία πολυπαραγοντική νόσο, συνεχίζει η κυρία Ζαφειρίου, η οποία εκτός από γενετικούς παράγοντες, σημαντικό ρόλο παίζουν και εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, για την ανάπτυξη, ή την επιδείνωση της νόσου. Για παράδειγμα το άγχος, οι λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, το κάπνισμα, το αλκοόλ η διατροφή, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα η κατάθλιψη, σχετίζονται με την νόσο.

Σχολιάζοντας την εκδήλωση της Λάρισας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών ΚΑΛΥΨΩ κ. Κωνσταντίνος Λούμος, αναφέρει ότι έχει μεγάλη σημασία η διοργάνωση της ημερίδας, διότι η επαρχία είναι γεγονός ότι συχνά μένει ακάλυπτη. Στην ημερίδα θα γίνει αναφορά τόσο στην ψωρίαση όσο και στην κνίδωση, δερματικά νοσήματα τα οποία έχουν μεγάλη επιβάρυνση όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στον ψυχισμό των ατόμων που πάσχουν.

Δεν είναι θανατηφόρα νοσήματα, αλλά φαίνεται ότι μπορούν να συγκριθούν με πολύ σοβαρές ασθένειες όπως στεφανιαία νόσος. Επίσης, να σημειώσουμε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής καθώς ζουν συχνά απομονωμένα , ενώ και το στρες αποτελεί εκλυτικό παράγοντα.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button