main-articlesΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Οι γιατροί θα πληρώσουν τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών!

Οι εργαστηριακοί γιατροί και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώσουν, τελικά, το κόστος των βελτιωμένων παροχών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο νέος κανονισμός παροχών του Οργανισμού εισάγει ονομαστικά μεγαλύτερο φάσμα παροχών προς τους ασφαλισμένους, με θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, πράγμα που είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Αλλάζουν από την Τετάρτη οι συμμετοχές στις διαγνωστικές εξετάσεις! Ποιοι θα έχουν μηδενική

Αυτό που είναι εντελώς απαράδεκτο είναι ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από δημόσιους πόρους, αλλά αυτόματη χρέωση του λογαριασμού στους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος (clawback).

Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), με αφορμή την έναρξη του νέου πλαισίου παροχών από σήμερα Τετάρτη 10 Απριλίου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους γιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση με “αστερόσκονη” και καθρεφτάκια:

Ο Οργανισμός υπόσχεται προληπτική κοινωνική πολιτική, αλλά αρνείται πεισματικά να την πληρώσει ακόμα και όταν αφθονούν τα υπερπλεονάσματα και όταν κυριαρχεί το τροπάριο της ‘εξόδου’ από τα Μνημόνια”.

Τα μέλη της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ τονίζουν πως, την ώρα που γίνονται αυτά, μέσω του ΦΕΚ 3663/2018, τα νέα όρια συνταγογράφησης (πλαφόν) φαρμάκων ανά γιατρό, ιατρική ειδικότητα, περιφερειακή ενότητα (ΠΕ), ανά μήνα είναι ολοένα και χαμηλότερα:

Δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, τους οποίους εξυπηρετούν, με συνέπεια να καταντούν επαίτες συνταγογράφησης οι ασφαλισμένοι, αναζητώντας γιατρό που δεν έχει υπερβεί το όριό του!

Η δε ταλαιπωρία του ασθενούς τείνει να μετατραπεί σε απελπισία όταν θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συνταγογράφηση φαρμάκου υψηλού κόστους”.

Παράλληλα οι γιατροί ισχυρίζονται πως μόνο ως κακόβουλο αστείο μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ευσυνείδητοι γιατροί έχουν κληθεί σε απολογία για υπέρβαση χαμηλότατων ορίων συνταγογράφησης, για παράδειγμα 25 ευρώ τον μήνα ή έχουν κληθεί σε απολογία για επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση σκευασμάτων χαμηλής αξίας, 3 ή 5 ευρώ!

Το νέο μέτρο του “κλειδώματος” της δυνατότητας το γιατρού να συνταγογραφήσει τα σκευάσματα πριν τη λήξη της προηγούμενης συνταγής, δημιουργεί μόνο ταλαιπωρία στους ιατρούς και ασφαλισμένους και πολλές άσκοπες επισκέψεις.

Ένας μέσος συνταξιούχος, με συνταγογράφηση επτά φαρμάκων, θα χρειαστεί δύο ή τρεις επισκέψεις στον γιατρό, ώστε να ανανεώσει όλες τις συνταγές μηνός και να συνεχίσει απρόσκοπτα την αγωγή του.

Τέλος το προεδρείο της Ένωσης κάνει λόγο για θεραπεία “με το δελτίο” ή “σε δόσεις”, εκτιμώντας πως είναι άκρως προβληματική για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία του, ιδιαίτερα χρονοβόρα για τον γιατρό και χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική ουσία του ιατρικού έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Διαγνωστικές εξετάσεις με ισχύ μόνο για 3 εβδομάδες!

Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις με πλαφόν ανά μηχάνημα! Όλες οι πληροφορίες

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close