ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εξάμηνη Κάρτα νοσηλείας για ανασφάλιστους και χωρίς ΑΜΚΑ! Ποιοι τη δικαιούνται

Περίπου 170.000 οικογένειες που είναι στα κατώτατα όρια της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα κάτω απο 2400 ευρώ, θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Με βάση τις λεπτομέρειες που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για το πρόγραμμα κάλυψης των ανασφάλιστων, οι πολίτες που δε διαθέτουν καν ΑΜΚΑ θα μπορούν πολύ σύντομα να παραλαμβάνουν απο τις δημόσιες δομές, τα νοσοκομεία και τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, μια ειδική κάρτα με την οποία θα μπορούν να έχουν για διάστημα έξι μηνών δωρεάν νοσηλεία αλλά και φάρμακα.

Η συμμετοχή των πολιτών αυτών στην αγορά φαρμάκου θα είναι μηδενική ενώ θα παίρνουν τα φάρμακά τους μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Συνολικά πάντως σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό 300.000 άτομα που έχει λήξει το βιβλίαριο απορίας τους αλλά και όσοι δε διαθέτουν καν ΑΜΚΑ θα μπορούν να παίρνουν φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το κόστος των φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία θα φθάσει τα 30 εκατ ευρώ τα οποία έχουν ήδη εξασφαλισθεί από την αύξηση χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος και θα καλύψει το κόστος.

Βέβαια ο ΕΟΠΥΥ να σημειωθεί ότι οφείλει σε παρόχους 1,8 δις ευρώ τα οποία όπως δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός θα καλυφθούν μόλις δοθεί η δόση των δανειστών μετά την αξιολόγηση και τη συμφωνία.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προβλέπεται βέβαια και για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους συμπολίτες μας που έχουν ΑΜΚΑ αλλά έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω της ανεργίας. Δείτε ΕΔΩ όλα τα κριτήρια: “Υπ. Υγείας: Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή των ανασφάλιστων στα φάρμακα!”

Ο υπουργός Υγείας πάντως ανέφερε ότι οι αντίστοιχες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δε διευκόλυναν τους ανασφάλιστους, καθώς προϋπόθεση ήταν να δοθούν εγκρίσεις από επιτροπές ενώ τα χρέη των ανασφάλιστων έφθαναν τελικά στην …εφορία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button