Ειδήσεις Υγείας

Εξέταση αίματος: Γιατί και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Μια από τις βασικότερες διαγνωστικές εξετάσεις, από τις οποίες ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εξάγει πάρα πολλά και πολύτιμα συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας, είναι η γενική αίματος.

Συνήθως γίνεται για:

τον προσυμπτωματικό έλεγχο που αφορά ένα ευρύ φάσμα ασθενειών
τη διάγνωση διαφόρων ιατρικών καταστάσεων, όπως η αναιμία, η λοίμωξη, η φλεγμονή, η αιμορραγία ή οι διαταραχές του αίματος
την παρακολούθηση της πορείας μίας νόσου
αξιολόγηση μιας θεραπείας μετά την διάγνωση
έλεγχος τυχόν επιπλοκών από μία θεραπευτική αντιμετώπιση

Στη γενική εξέταση αίματος προσδιορίζεται η Αιμοσφαιρίνη, ο Αιματοκρίτης ενώ αξιολογούνται τρεις διαφορετικοί τύποι κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα.

Συγκεκριμένα:

Λευκά αιμοσφαίρια

Τα κύτταρα αυτά αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και του καρκίνου και επίσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις αλλεργίες και τη φλεγμονή. Στη γενική αίματος μετρώνται αφενός τα λευκά αιμοσφαίρια και αφετέρου οι διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν. Οι πέντε τύποι περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα, τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα.

Ερυθρά αιμοσφαίρια

Τα ερυθρά είναι σημαντικά κύτταρα, γιατί μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Στη γενική αίματος μετρώνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε απόλυτο αριθμό, ο αιματοκρίτης που δείχνει την εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σχέση με τον όγκο του αίματος και η αιμοσφαιρίνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική πήξη του αίματος.

Πότε είναι απαραίτητη;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών γιατρών για το καλό της υγείας σας, επιβάλλεται να κάνετε γενική αίματος τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβήτης: Ποιο είναι το μενού που ρίχνει το σάκχαρο;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button