ΆρθραΕμβόλιαΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Εξαιρούνται από τη φαρμακευτική δαπάνη τα εμβόλια με τροπολογία- Τι αλλάζει στα καινοτόμα φάρμακα

Εκτός της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης βγαίνουν τελικώς τα εμβόλια, αίτημα που υπήρχε εδώ και χρόνια από τη φαρμακευτική αγορά.
Με τροπολογία που ενέταξε στο νομοσχέδιο για τον ΟΔΙΠΥ ο υπουργός Υγείας, προβλέπεται ότι τα εμβόλια δεν θα υπολογίζονται πλέον στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση και αγγίζει τα 1,945 δις ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη κάλυψη άλλων φαρμάκων για τους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι μόνο το clawback για τα εμβόλια θα άγγιζε φέτος περί τα 200 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο clawback περίπου 800 εκατ. ευρώ. Έτσι φέτος θα υπάρξει ελάφρυνση της αγοράς από τις υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπέρβασης της δαπάνης.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία που πέρασε στη Βουλή: «Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η εξαίρεση των εμβολίων από την εφαρμογή του μέτρου του clawback για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η δαπάνη των εμβολίων από 1/9/2020 δεν συνυπολογίζεται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζονται το ύψος της δαπάνης των εμβολίων, η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια για την εξαίρεση της εν λόγω δαπάνης από τη φαρμακευτική δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Χωρίς τέλος εισόδου τα νέα φάρμακα

Στο μεταξύ όμως ανοίγει ο δρόμος και για την πιο γρήγορη αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων που μπορεί να κυκλοφορούν ήδη στο εξωτερικό αλλά όχι στην Ελλάδα.
Με άλλη τροπολογία το υπουργείο Υγείας επιδίωξε να καταργήσει το τέλος εισόδου που επιβαλλόταν στα νέα φάρμακα προκειμένου να ενταχθούν στην λεγόμενη θετική λίστα (λίστα αποζημίωσης από την κοινωνική ασφάλιση).

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr λίγα λεπτά πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να αποσύρει την τροπολογία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε τη ρύθμιση για το τέλος του μήνα.

Όπως προβλεπόταν στην τροπολογία : «Με την παρούσα διάταξη απαλείφεται η επιβάρυνση (τέλος εισόδου) που προβλεπόταν στην κοινή νομοθεσία ως προς τα φαρμακευτικά προϊόντα που αιτούνται την εισαγωγή τους στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων (θετική λίστα). Το συγκεκριμένο μέτρο λαμβάνεται προκειμένου να διευκολυνθεί εισαγωγή στην θετική λίστα καινοτόμων φαρμάκων και να παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε περισσότερες νέες θεραπείες με αντίστοιχη μείωση δαπάνης ένταξής τους στη θετική λίστα»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button