ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εξοπλίζονται τα ογκολογικά νοσοκομεία με νέα μηχανήματα δωρεά του Ιδρύματος Σ.Νιάρχος! Που εγκαθίστανται τα πρώτα

Το πρώτο σύγχρονο σύστημα γραμμικού επιταχυντή εγκαταστάθηκε στο Θεαγένειο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί ένα από τα 10 μηχανήματα της δωρεάς του Ιδρύματος.

Ειδικότερα ξεκίνησαν οι εργασίες εγκατάστασης στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», του πρώτου από τους δύο νέους γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας ΙΜRT-IGRT, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που συμπεριλαμβάνει 10 νέους γραμμικούς επιταχυντές στα δημόσια ογκολογικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.

Το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Θεαγένειου που εξυπηρετεί καθημερινά 180 – 200 ασθενείς, ήταν εξοπλισμένο με δύο γραμμικούς επιταχυντές που εκτελούσαν τρισδιάστατες σύμμορφες ακτινοθεραπείες.

Οι νέοι γραμμικοί επιταχυντές, Τεχνολογίας αιχμής, θα προσφέρουν απεικονιστικά καθοδηγούμενες (IGRT) ακτινοθεραπείες διαμορφούμενης έντασης (IMRT) και ογκομετρική διαμορφούμενη τοξοθεραπεία (VMAT) καθώς και στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (SRS, SBRT) για τους ογκολογικούς ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι το Θεαγένειο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αξιολογήθηκε πρώτο στην αναγκαιότητα εγκατάστασης και ικανότητα αξιοποίησης της νέας αυτής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δωρεά σε δύο γραμμικούς επιταχυντές αντί για έναν που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button