Ειδήσεις Υγείας

Εξωτερικές & εσωτερικές αιμορροΐδες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην πονάτε!

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί ανήκετε στο ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού που σύμφωνα με στατιστικές αποκτούν τη νόσο πριν φτάσουν τα 50. Αν και οι αιμορροΐδες είναι σπανίως επικίνδυνες, μπορεί να κάνουν αισθητή την παρουσία τους πολύ συχνά. Ευτυχώς όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να απαλλαγούμε απ’ αυτές.

«Αναλόγως της θέσης τους στο ορθό, οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Και στις δύο περιπτώσεις, από τις κύριες αιτίες πρόκλησής τους θεωρείται ότι είναι η υπερβολική ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία προκαλείται λόγω εγκυμοσύνης, δυσκοιλιότητας, διάρροιας, άρσης βάρους, ή παχυσαρκίας. Ωστόσο, η αιμορροϊδοπάθεια είναι, κατά βάσιν, κληρονομική πάθηση», αναφέρει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος

Ειδικότερα, οι εξωτερικές αιμορροΐδες εκδηλώνονται ως μικρά εξογκώματα στην περιοχή του πρωκτού και τείνουν να προκαλούν ενόχληση στον πάσχοντα. Αυτός ο τύπος αιμορροΐδας προκαλεί φαγούρα, ερεθισμό και σε μερικές περιπτώσεις πόνο.

Όμως, δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας εξωτερικής αιμορροΐδας, γι’ αυτό ο ασθενής δεν θα πρέπει ποτέ να κάνει αυτοδιάγνωση, αλλά να αναζητά τη συμβουλή του ειδικού γιατρού, προκειμένου να υπάρχει έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι ορατές, οι εσωτερικές είναι οι συχνότερες. Στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι έχουν εσωτερικές αιμορροΐδες, αλλά δεν αποτελούν πρόβλημα μέχρι τα αιμοφόρα αγγεία του ορθού να πρησθούν και ο ιστός να αρχίζει να χαλαρώνει.

Πρόληψη

Υπάρχουν ορισμένες απλές πρακτικές που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας και να απαλλάξουν τους ανθρώπους από πρόσθετες έγνοιες. Σύμφωνα με τον Δρ. Ξιάρχο, αρχικός στόχος είναι ο χρόνος παραμονής στο κάθισμα της τουαλέτας να μην ξεπερνά τα 5 λεπτά.

Και αυτό διότι η παρατεταμένη παραμονή που ξεκινά χωρίς λόγο, καταλήγει μετά από χρόνια να γίνεται ανάγκη, καθώς οι διογκωμένες αιμορροΐδες εμποδίζουν την κένωση, η οποία δεν μπορεί πια να ολοκληρωθεί εντός του συγκεκριμένου χρόνου. Επόμενος στόχος είναι η μείωση της ενδοκοιλιακής πίεσης, που επιτυγχάνεται όταν η αφόδευση γίνεται σε βαθύ κάθισμα.

Η στάση αυτή μπορεί να προφυλάξει από την εμφάνιση και επιδείνωση της πάθησης, καθώς βοηθά η κένωση να γίνεται με τη φυσική πίεση της μάζας του σώματος. Τέλος, η καθαριότητα της περιοχής του πρωκτού είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Γι’ αυτό όσοι υποφέρουν από αιμορροΐδες πρέπει να πλένονται με άφθονο χλιαρό νερό μετά την κένωση, αποφεύγοντας τη χρήση αντισηπτικών, σαπουνιών και γενικά οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει το ph του πρωκτού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button