Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδιά και εμβόλια

ΕΟΔΥ: Από μηνιγγίτιδα ο θάνατος της 17χρονης στο Νίκαιας

Από μηνιγγίτιδα και όχι από τον ιό Έμπολα,  κατέληξε τελικά η άτυχη 17χρονη Ιταλίδα, που διακομίστηκε με υψηλό πυρετό και σηψαιμικό σοκ από το νοσοκομείο της Νάξου στο Κρατικό της Νίκαιας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: Σε συναγερμό οι υγειονομικές υπηρεσίες για ύποπτο θάνατο 17χρονης στο Νίκαιας

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ έδειξαν ότι η 17χρονη έχασε την μάχη για τη ζωή από κεραυνοβόλο μορφή μηνιγγίτιδας.

Όπως έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή υπήρξε η υποψία ότι επρόκειτο για μηνιγγίτιδα και για το λόγο αυτό οι θεράποντες ιατροί στο νοσοκομείο της Νάξου χορήγησαν στην 17χρονη αγωγή για μηνιγγίτιδα.

Θέση πήρε και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), διευθυντής νευροχειρουργός του Γενικού Κρατικού Νικαίας, Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος με σχετική του  ανάρτηση στο twitter ανέφερε:

Λοιπόν τα πρώτα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν πως με δεδομένο φυσικά το τραγικό της απώλειας ενός 17χρονου παιδιού, όλα τα υπόλοιπα ήταν μια τεράστια επικοινωνιακή μπαρούφα με ευθύνη και κάποιων αρμοδίων του κράτους. Αδικαιολόγητος ο θόρυβος και το κλίμα πανικού. Νεότερα αύριο”.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας εκδηλώνονται μέσα σε αρκετές ώρες ή πιο σταδιακά και περιλαμβάνουν:

Ξαφνικό υψηλό πυρετό

Πόνος στον αυχένα και ακαμψία στο λαιμό

Έμετος ή ναυτία με πονοκέφαλο

Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης

Κρίσεις επιληψίας

Ευαισθησία στο φως

Μειωμένη όρεξη

Δερματικό εξάνθημα (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην μηνιγγοκοκκική μηνιγγίτιδα)

Πως προστατεύονται τα παιδιά από τη Μηνιγγίτιδα

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός και στη χώρα μας από το 2013 για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο εμβολιασμός θεωρείται η μοναδική και ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών όπως είναι το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Τα εμβόλια και η παραπληροφόρηση! Μια ιστορία σύγχρονης τρέλας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button