ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται 600 νέες συμβάσεις γιατρών! Όλες οι λεπτομέρειες

Αρχική > Άρθρα > ΕΟΠΥΥ: Έρχονται 600 νέες συμβάσεις γιατρών! Όλες οι λεπτομέρειες

Περίπου 600 νέες συμβάσεις αναμένεται να συνάψει ο ΕΟΠΥΥ εντός του Σεπτεμβρίου με νέους γιατρούς ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής», ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για να κάνει νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, ξεκλειδώνοντας τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, από τον οποίο είχαν αποκλεισθεί χιλιάδες ενδιαφερόμενοι γιατροί από την ημέρα ίδρυσής του.

Απώτερος στόχος είναι να καλυφθούν οι πολίτες σε όλη τη χώρα με δωρεάν ιατρικές επισκέψεις, δεδομένου ότι σήμερα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι δυσεύρετοι και ολόκληροι Νομοί είναι ακάλυπτοι.

Οι ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν, ότι οι 600 νέες συμβάσεις με γιατρούς ειδικοτήτων, θα γίνουν εντός του Σεπτεμβρίου με διαδικασίες εξπρές. Διαβάστε ΕΔΩ για τον διάλογο που ξεκινά: «ΠΙΣ: Ξεκινάει διάλογο με τον υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Οι διαβουλεύσεις πάντως για την γενικότερη επέκταση των συμβάσεων θα συνεχισθούν με όλα τα συλλογικά όργανα των γιατρών.

Μεταξύ των 600 συμβάσεων μελετάται να είναι και παιδίατροι, οι οποίοι θα πληρώνονται με τον παλαιό τρόπο αποζημίωσης, λόγω της μεγάλης ανάγκης για κάλυψη του παιδικού πληθυσμού εν όψει της νέας σχολής χρονιάς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Αθήνας όπου διαμένουν 700.000 άνθρωποι υπάρχουν μόλις 14 συμβεβλημένοι παιδίατροι.

Ο ιατρικός κόσμος πάντως αναμένεται να προτείνει να ανοίξει ο ΕΟΠΥΥ σε όλους τους γιατρούς και όποιος επιθυμεί να κάνει σύμβαση.

Να σημειωθεί ότι από το 2012 που άρχισε να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ, είχαν ενταχθεί ιδιώτες γιατροί με συμβάσεις οι οποίοι διατηρούσαν αντίστοιχη σχέση εργασίας με τα ασφαλιστικά Ταμεία, οι κλάδοι των οποίων ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Εδώ και επτά χρόνια όμως οι συμβάσεις των γιατρών δεν έχουν επαναδιαπραγματευτεί και συνεχίζουν να υφίστανται με συνεχείς παρατάσεις.

Ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των γιατρών (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο) προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά και για να ξεκινήσει διάλογος για την γενικότερη ανασυγκρότηση των συμβάσεων των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε το επόμενο διάστημα, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», είναι να γίνει διαπραγμάτευση από την αρχή για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με τον Οργανισμό, ώστε να γίνεται καλύτερη κατανομή των πόρων και η βέλτιστη κάλυψη των ασφαλισμένων.

Η διαδικασία

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις 600 νέες συμβάσεις θα είναι εξπρές, αφού το σκεπτικό του Βασίλη Κικίλια είναι τόσο να καλυφθούν άμεσα με ειδικότητες γιατρών περιοχές που σήμερα στερούνται της δωρεάν ιατρικής κάλυψης, αλλά και να γίνει το πρώτο βήμα ώστε να μπορούν νέοι γιατροί να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ κι αν μάλιστα βρίσκονται εκτός της χώρας, να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν.

Γι αυτό και μέσα στα βασικά κριτήρια που θα ορισθούν είναι να πρόκειται για νέους γιατρούς που έχουν ολοκληρώσει ειδικότητα από το 2012 και μετά.
Τα κονδύλια για την αποζημίωση των 600 νέων συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς είναι ήδη διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ και θα κυμαίνονται στα 10 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει από τα 5,5 δις ευρώ που διαχειρίζεται, μόλις 85 εκατ. ευρώ για τις ιατρικές επισκέψεις. Με την ένταξη των 600 νέων γιατρών σε πρώτη φάση, το ποσό θα αυξηθεί στα 95 εκατ. ευρώ, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει επανακαθορισμός των κονδυλίων για πιο δίκαια κατανομή και καλύτερη κάλυψη των 10 εκατ. ασφαλισμένων.

Οι 600 νέες συμβάσεις με γιατρούς θα κατανεμηθούν με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στις διάφορες περιοχές της χώρας, όπου οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι είτε ελάχιστοι είτε ανύπαρκτοι.

Γι αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η μελέτη με ειδική ομάδα που όρισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να βρεθεί ποιες περιοχές της χώρας έχουν την μεγαλύτερη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται ομάδα ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ για την κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των παρόχων! Τι ετοιμάζει το υπ. Υγείας

Αλλάζουν οι παροχές του ΕΟΠΥΥ! Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

ΙΣΑ κατά ΕΟΠΥΥ για τα πρόστιμα φωτιά για παλιά λάθη στη συνταγογράφηση! Καλεί να κάνουν ενστάσεις οι γιατροί

Επισήμως στο γραφείο της στον ΕΟΠΥΥ η Θ.Καρποδίνη! Τι κάνει τις πρώτες ημέρες η νέα Αντιπρόεδρος;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button