ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει η διαδικασία αποζημίωσης για τα γυαλιά οράσεως! Στα κάγκελα οι οπτικοί

Ειδικότερα από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα γίνονται δεκτές μόνο οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις ενώ θα αποζημιώνονται μόνο όσοι οπτικοί έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών και μόνο από
συμβεβλημένους πάροχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Τι θα γίνει με τις παλιές συνταγές γυαλιών

Πριν ξεκινήσει ο νέος τρόπος αποζημίωσης, υπάρχει περιθώριο λίγων ημέρων (έως τις 16 Ιανουαρίου) κατά το οποίο θα ακολουθηθεί η παλαιά διαδικασία.
Συγκεκριμένα η απόδοση της δαπάνης για Οπτικά Είδη θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά και γνωματεύσεις έχουν εκδοθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και βρίσκονται σε ισχύ.

Για όσα παραπεμπτικά και γνωματεύσεις εκδοθούν από 01 έως και 15 Ιανουαρίου 2017, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα ισχύοντα για το 2016. Οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών και μόνο από
συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Η απόδοση της προβλεπόμενης δαπάνης θα γίνεται προς τους συμβεβλημένους παρόχους, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην σύμβαση και τις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού, οι οποίες θα εκδοθούν για το σκοπό αυτό, σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ από 16/1/2017 οι Περιφερειακές Διευθύνσεις δεν θα παραλαμβάνουν αιτήσεις ασφαλισμένων για αποζημίωση των ανωτέρω ειδών για εκτελέσεις παραπεμπτικών και γνωματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από την 16/1/2017 και μετά.

Πάντως οι ηλεκτρονικές συνταγές για τα γυαλιά οράσεως είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται εδώ και καιρό. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: ” Γυαλιά οράσεως μόνο με ηλεκτρονική συνταγή από 15 Ιανουαρίου! Τι αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ”

Στα δικαστήρια οι οπτικοί

Τα Σωματεία των Οπτικών μετά τη σχετική απόφαση είναι στα κάγκελα καθώς όπως σημειώνουν δε ρωτήθηκαν εάν συμφωνούν με τη σύμβαση.
Μάλιστα την Κυριακή 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών κατά την οποία θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για τις συμβάσεις αλλά και οι νομικές ενέργειες που θα ακολουθηθούν προκειμένου να προσβληθούν οι νέες συμβάσεις.

Ταυτόχρονα όμως η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών καλεί τα μέλη της να μην υπογράψουν καμία ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρχισαν οι παραιτήσεις στον ΕΟΠΥΥ! Αποχωρεί στέλεχος του Οργανισμού

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι νέες συμβάσεις! Όλο το παρασκήνιο

Υπεγράφη η σύμβαση φαρμακοποιών ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button