ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Θα καλύπτει το γυμναστήριο αλλά και personal trainer για ιατρικούς λόγους!

Το πράσινο φως άναψε ο ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση της άσκησης ως θεραπευτικό μέσο.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε αποδεχτή από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) η πρόταση του Μιχάλη Κουτσιλιέρη, καθηγητή Πειραματική Φυσιολογίας και πρόεδρου του Εθνικού Κέντρου του Διεθνούς Ιδρύματος EXERCISE IS MEDICINE, η οποία αφορούσε τη συνταγογράφηση της άσκηση από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο ίδιος στο Πρακτορείο 104,9 FM, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει μέρος του γυμναστηρίου για ιατρικούς λόγους.

Κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι η άσκηση είναι θεραπευτική και προληπτική σε πολλές κατηγορίες, όπως μυοσκελετικές παθήσεις, μείωση της χοληστερίνης, του σακχάρου, στην κατάθλιψη κ.ά.

Το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο, ώστε να καλύπτεται η συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «θα πληρώνεται συγκεκριμένος πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής, ο οποίος θα ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες, που εξυπηρετούνται μέσα από ένα πρωτόκολλο».

Ο κ. Κουτσιλιέρης τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι δαπάνες υγεία, ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Όσον αφορά τις κλινικές μελέτες, δηλώνει ότι αυτήν τη στιγμή είναι υπό συζήτηση διάφορα πρωτόκολλα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής άσκησης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ κι έξι μήνες κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση της άνοιας με θεραπευτική άσκηση.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η θεραπευτική άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία και ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης!

Οστεοαρθρίτιδα & λειτουργικότητα: Πόση άσκηση είναι αρκετή;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button