Η φωνή του ασθενούς

ΕΟΠΥΥ: Κάλυψη ασθενών με Κυστική Ίνωση για μεταμόσχευση στη Βιέννη!

Στην υπογραφή Διοικητικής Συμφωνίας για τις αποζημιώσεις παροχών ασθενείας σε είδος, προχώρησαν ο ΕΟΠΥΥ και η Ομοσπονδία ασφαλιστικών φορέων Αυστρίας (Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger).

Η Συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο Διμερών Συνομιλιών στη Βιέννη, τις οποίες πραγματοποίησε η Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του ΕΟΠΥΥ, ενεργώντας ως Οργανισμός Σύνδεσης της χώρας μας (σύμφωνα με τους Κανονισμούς 883/2004 και 987/2009 ΕΚ).

Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις και αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των Οργανισμών Σύνδεσης των δύο κρατών μελών. Κύριο όφελος της Συμφωνίας είναι η αποκατάσταση και εδραίωση αισθήματος πίστης και εμπιστοσύνης προς τον ΕΟΠΥΥ και συνακόλουθα προς τη χώρα μας, με στόχο την απρόσκοπτη χορήγηση περίθαλψης σε ασφαλισμένους ελληνικών φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο έδαφος της Αυστρίας.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Σύνδεσης της Αυστρίας δεσμεύτηκε ως προς την πλήρη αποδοχή του Ευρωπαϊκού φορητού εντύπου S2 GR που αφορά στο “Δικαίωμα προγραμματισμένης θεραπευτικής αγωγής” από τον Ιανουάριο 2019, από το Δίκτυο Παρόχων Υγειονομικής Περίθαλψης της Αυστρίας και ειδικότερα από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης (ΑΚΗ), στο οποίο παραπέμπεται για μεταμόσχευση πνευμόνων μεγάλος αριθμός Ελλήνων ασθενών πασχόντων από κυστική ή πνευμονική ίνωση μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και από το St Anna Kinderspital Παιδιατρικό Νοσοκομείο.
Προκαταβολή

Επισημαίνεται ότι από το έτος 2016 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης απαιτούσε την κατάθεση χρηματικής προκαταβολής για την εισαγωγή Ελλήνων ασθενών προς μεταμόσχευση ή για προ – μεταμοσχευτικό έλεγχο και για τους λοιπούς επανελέγχους, κατόπιν εντολών από το υπουργείο Υγείας της Αυστρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρίθηκε πλήρως στα αιτήματα Ελλήνων ασθενών για μεταμοσχεύσεις στο εν λόγω νοσοκομείο καθόλο αυτό το χρονικό διάστημα, αποπληρώνοντας προκαταβολικά υψηλά ποσά προκειμένου να μη διακυβευθεί η ασφάλεια και η ζωή τους.

Επιπρόσθετα, προέβλεψε στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) την πλήρη αποζημίωση των δαπανών νοσηλείας εκτός Ελλάδας σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων όταν πραγματοποιούνται με ή χωρίς αποδοχή του S2 GR σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυστική ίνωση: Τι θα καλύπτει στους ασθενείς ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ;

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close