Πολιτική Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Κόβονται διαγνωστικές εξετάσεις λόγω πλαφόν! Αλαλούμ με τους ασφαλισμένους

 

Όλο και λιγότερες δωρεάν εξετάσεις μπορούν τελικά να κάνουν οι ασφαλισμένοι με τον ΕΟΠΥΥ καθώς ο νέος «κόφτης» που έθεσε ο οργανισμός στις επιχειρήσεις βάζει περιορισμούς στην κάλυψη των εξετάσεων.

 

Ειδικότερα κάθε εργαστήριο και κέντρο έχει συγκεκριμένο ποσό να «ξοδέψει» για ασθενείς του ΕΟΠΥΥ. Αν το ξεπεράσει τότε θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιστροφές (clawback) γεγονός για το οποίο διαμαρτύρονται όλες οι επιχειρήσεις και τα ιατρεία.

 

Και το ζήτημα είναι πως από τη νέα έμπνευση του ΕΟΠΥΥ επηρεάζονται και τα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ
που πρόσφατα είχε χαλασμένη λυχνία στον αξονικό του τομογράφο. Όταν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου προσπάθησαν να παραπέμψουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, αυτοί δεν έγιναν δεκτοί λόγω πλαφόν.

 

Και το φαινόμενο να πηγαίνουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα από τα δημόσια νοσοκομεία είναι σύνηθες καθώς τα περισσότερα μηχανήματα του ΕΣΥ είναι παλαιά και παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες.

 

Παρ αυτά το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δε φαίνεται να σκοπεύουν να τροποποιήσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που είναι κουτσουρεμένος και περιορισμένος…

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button