main-articlesΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Μόνο έξι καταστήματα συμβεβλημένα για δωρεάν γυαλιά οράσεως! Τι καταγγέλλουν οι οπτικοί

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θέλουν να προμηθευτούν γυαλιά οράσεως με την αποζημίωση του Οργανισμού. Τα καταστήματα οπτικών που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ παραμένουν ελάχιστα σε όλη τη χώρα, με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Άλλωστε οι οπτικοί συνεχίζουν να αρνούνται να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους με το σύστημα των κουπονιών (voucher) αφού αμφιβάλουν ένα θα πληρώνονται στην ώρα τους. Μάλιστα αναμένουν και την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο και έχουν προσφύγει κατά της απόφαση του ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνονται με το νέο σύστημα.

Από την άλλη η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πιέσει τους οπτικούς διαμήνυσε πρόσφατα ότι σύντομα δεν θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να παίρνουν ούτε τα 100 ευρώ της αποζημίωσης από τον Οργανισμό εάν δεν έχουν αγοράσει τα γυαλιά οράσεως από συμβεβλημένο κατάστημα. Δείτε ΕΔΩ τι είπε η Διοίκηση του Οργανισμού: «ΕΟΠΥΥ: Τέλος τα δωρεάν γυαλιά οράσεως εάν δεν αγορασθούν από συμβεβλημένο κατάστημα! Τι απαντούν οι οπτικοί»

Ωστόσο παραμένει πρόβλημα το γεγονός ότι μόλις έξι καταστήματα σε όλη τη χώρα έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Οι οπτικοί δια μέσω της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ), περιγράφουν: «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει δώσει εντολή στα υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Ελασσόνα και στην Κατερίνη να μην δέχονται τα vouchers των ασφαλισμένων, παραπέμποντάς τους στα μόλις 6 συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών ειδών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει μόλις ένα συμβεβλημένο κατάστημα οπτικών ειδών, όπερ σημαίνει πως 1.5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι πρέπει να εξυπηρετηθούν, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, από το συγκεκριμένο κατάστημα.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Λάρισα, όπου και πάλι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετηθούν από μόλις έναν συμβεβλημένο «επαγγελματία» οπτικό, στερώντας από τους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να επισκεφθούν το κατάστημα της επιλογής τους» υποστηρίζει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος καλεί την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να τοποθετηθεί επισήμως σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και να σταματήσει να παραπλανά την κοινή γνώμη μέσα από διαρροές και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του.

Η τύχη των vouchers θα κριθεί τον Μάρτιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι θεραπευτές ειδικής αγωγής, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο που θίγει την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και της οικονομικής ελευθερίας. Μέχρι τότε, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει τι καθεστώς θα ισχύει για τους ασφαλισμένους.

«Είναι προφανές πως ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τους ασφαλισμένους και να προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό, φέρνοντας τους πολίτες απέναντι στους επαγγελματίες οπτικούς» προσθέτει η κ. Αποστολίδου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ΟΣΟΟΕ «ο ΕΟΠΥΥ αφήνει τους ασφαλισμένους έρμαιο σε μονοπωλιακές καταστάσεις και στα νύχια κάθε τυχοδιώκτη, ο οποίος υπερτιμολογεί τα προϊόντα που παρέχει στους ασφαλισμένους, με δυσθεωρητες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των παρεχόμενων προϊόντων».

Η ΟΣΟΟΕ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει να κρύβεται και να αναλάβει τις ευθύνες του για το «κομφούζιο» που έχει δημιουργηθεί στην αγορά οπτικών τους τελευταίους μήνες και να επαναφέρει τον παλιό τρόπο αποζημίωσης, καταργώντας την πληρωμή μέσω voucher.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως θα παίρνουν γυαλιά οράσεως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από 1η Οκτωβρίου! Όλη η διαδικασία

Τι θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως με τον νέο κανονισμό παροχών! Όλες οι λεπτομέρειες

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close