ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά επίσημα η διαπραγμάτευση με γιατρούς-εργαστήρια! Όλο το παρασκήνιο

Η πρώτη επίσημη συνάντηση πραγματοποιείται στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ τη Δευτέρα 4 Απριλίου νωρίς το μεσημέρι όπου θα συνεδριάσει η υποεπιτροπή διαπραγμάτευσης παρουσία εκπροσώπων των γιατρών τόσο των κλινικών όσο και των εργαστηριακών.

Οι κλινικοί γιατροί

Στόχος είναι να καθορισθούν εκ νέου οι αμοιβές των γιατρών που παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Από τις διαπραγματεύσεις θα προκύψουν καταρχάς οι τιμές αποζημίωσης για απλές επισκέψεις σε γιατρούς χωρίς ιατρικές πράξεις.

γιατροί

Να σημειωθεί ότι σήμερα ένας συμβεβλημένος γιατρός με τον ΕΟΠΥΥ αμείβεται με περίπου 6,5 ευρώ καθαρά για μια εξέταση σε ασφαλισμένο του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα όμως οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν στις αμοιβές των γιατρών που πραγματοποιούν και ιατρικές πράξεις (π.χ. καρδιολόγοι, γυναικολόγοι κ.λ.π.) και πληρώνονται κατά πράξη και περίπτωση ανάλογα δηλαδή με το ποια εξειδικευμένη εξέταση κάνουν στον ασθενή.

Οι εργαστηριακοί γιατροί

Στο μεταξύ όμως ο πιο σύνθετος γρίφος αφορά στους εργαστηριακούς ιατρούς, λένε πηγές του HealthReport.gr. Πρόκειται για τα μικρά ιδιωτικά εργαστήρια της γειτονιάς, τα οποία καλούνται να υλοποιήσουν τα παραπεμπτικά που χορηγούν οι κλινικοί γιατροί.

Πρόσφατα καθορίσθηκαν τα αριθμητικά όρια των εξετάσεων τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί, ένα σύστημα το οποίο αρχικά παρουσίασε προβλήματα. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Σε εφαρμογή ο νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι αλλάζει»

Το ζήτημα είναι πως θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα μεταξύ των παραπεμπτικών που χορηγούν οι κλινικοί γιατροί και του αριθμού των εξετάσεων που πρέπει να εκτελούν οι εργαστηριακοί, σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΟΠΥΥ στο HealthReport.gr.

exetaseis1

Αν για παράδειγμα ένα παραπεμπτικό περιγράφει 15 εξετάσεις που πρέπει να κάνει ένας ασθενής, ενώ ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει την αποζημίωση μόνο 12, οι υπόλοιπες εξετάσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται από τους εργαστηριακούς ή να υπάρχει άρνηση προς τους ασθενείς και παραπομπή τους σε δημόσιες δομές;
Μέχρι σήμερα το δίλημμα αυτό προκαλούσε προστριβές και προβλήματα και καλείται τώρα να λυθεί στην επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Άλλωστε στους ηλεκτρονικούς ελέγχους που ξεκινά ο ΕΟΠΥΥ (δείτε ΕΔΩ πως θα γίνεται ο έλεγχος και όλες τις λεπτομέρειες: «Ήρθε ο «ηλεκτρονικός» ΕΟΠΥΥ! Χρήσιμες οδηγίες για τις πληρωμές Ιανουαρίου») είναι πιθανό οι εργαστηριακοί γιατροί που θα εκτελούν το σύνολο των εξετάσεων που αναφέρονται σε ένα παραπεμπτικό να θεωρείται ότι κάνουν παρατυπία και να τιμωρούνται.

Εξάλλου κατά τους ελέγχους από θα γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ στο 5% των οικονομικών διεκδικήσεων, εάν βρεθεί πως υπάρχουν υπερχρεώσεις ή παρατυπίες με μη αποδεκτά δικαιολογητικά τότε το ποσοστό αυτό των χρημάτων θα «κουρεύεται» από το σύνολο της δαπάνης που διεκδικεί ο πάροχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήρθε ο «ηλεκτρονικός» ΕΟΠΥΥ! Χρήσιμες οδηγίες για τις πληρωμές Ιανουαρίου

Σε εφαρμογή ο νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι αλλάζει

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλα τα οριστικά «κουρέματα» σε εξετάσεις και επισκέψεις γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ!

Έρχεται νέο πλαφόν και σε επισκέψεις σε γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button