ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνονται όλοι για τον Απρίλιο! Πότε θα εισπράξουν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά

Έστω έναν μήνα, αλλά θα πληρωθούν οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ. Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται σιγά σιγά το ρευστό στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσουν να αποπληρωθούν όλοι οι ιδιώτες πάροχοι για τον μήνα Απρίλιο, το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, μετρητά θα δούνε οι ιδιώτες γιατροί που εξέτασαν ασφαλισμένους τον Απρίλιο, οι φυσικοθεραπευτές, οι ιδιωτικές κλινικές και μεταξύ άλλων τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.

Λίγο ρευστό και στους φαρμακοποιούς

Λίγα χρήματα θα εισπράξουν και οι φαρμακοποιοί. Το αργότερο τη Δευτέρα ή την Τρίτη πρόκειται να εισπράξουν το πρώτο μισό των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Μάιο ενώ αναμένεται το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου να εισπράξουν και τα χρήματά τους για τον υπόλοιπο μήνα.

Βέβαια ο κλάδος διαμαρτύρεται καθώς επισημαίνει ότι προπληρώνει τα φάρμακα που δίνει στους ασθενείς και ασφαλισμένους του Οργανισμού με χρήματα από την τσέπη των φαρμακοποιών.
Και οι μεγάλες καθυστερήσεις αυτές στην εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά φαρμάκου, υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Το «μαζεμένο» ρευστό

Ο ΕΟΠΥΥ ήδη εισέπραξε από την κρατική επιχορήγηση κοντά στα 44 εκατ. ευρώ καθώς και ένα μικρό πακέτο από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ η διοίκηση του φορέα αναμένει λίγα ακόμη εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί το «μπάτζετ» που απαιτείται για να αποπληρωθεί ο Απρίλιος, όπως λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr.

Συνολικά οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους για κάθε μήνα είναι 330 εκατ.ευρώ μαζί με τα φάρμακα που πληρώνονται στους φαρμακοποιούς.

Αν υπολογίσει κανείς ότι ήδη έχουν καταβληθεί περί τα 80 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς για τις οφειλές του μισού Μαΐου, τότε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει συνολικά να συγκεντρώσει περίπου 250 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει όλους τους παρόχους για τον Απρίλιο.

Πάντως θέλοντας και μη η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λύσει το θέμα της αποπληρωμής των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να επιδεικνύει οικονομική συνέπεια ο οργανισμός ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιώτες γιατροί ΕΟΠΥΥ: όλα τα σενάρια για τις συμβάσεις μετά τις εκλογές!

Στο όριο διαγνωστικά κέντρα-κλινικές από το φέσι του ΕΟΠΥΥ!

Έρχεται ρευστό στον ΕΟΠΥΥ μέσα στο Σεπτέμβριο!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button