ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Ποιες γυναίκες διακαιούνται δωρεάν εξέταση για κονδυλώματα;

Το HPV-DNA τεστ, είναι μια διαγνωστική μέθοδο η οποία εντοπίζει έγκαιρα τους τύπους του ιού HPV στον οργανισμό, που ενοχοποιούνται για κακοήθεια στον τράχηλο της μήτρας.

Μάθετε ΕΔΩ τι είναι το  HPV test και σε ποιες περιπτώσεις γίνεται 

Να σημειωθεί εδώ, ότι μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περί τα 118 διαφορετικά στελέχη του ΗΡV, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους (>10%) ως προς την γενετική τους δομή.

Πλέον ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος της συγκεκριμένης εξέτασης μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Προληπτικά, εφόσον το κρίνει ο γυναικολόγος, μόνο σε γυναίκες 30 έως 65 ετών με προσκόμιση κυτταρολογικής εξέτασης κατά Παπανικολάου,

Για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των παθολογικών δοκιμασιών κατά Παπανικολάου, η χρήση της εξέτασης HPV DNA παρέχεται επί ASCUS, ASC-H και LGSIL κυτταρολογίας.

Επισημαίνεται ότι:

-Η εξέταση δεν μπορεί να επαναληφθεί σε διάστημα μικρότερο της 5ετίας. Κατ΄εξαίρεση, στον προληπτικό έλεγχο και μόνο μετά από  αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί στην 3ετία,

-Δεν χορηγείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών,

-Επειδή πρόκειται για εξέταση με ιδιαιτερότητες συνιστάται να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες λήψης και μεταφοράς του υλικού που ορίζει η επιστημονική κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κονδυλώματα: Πως δεν θα κολλήσετε τον επικίνδυνο ιό!

Όταν και οι άνδρες έχουν κονδυλώματα! Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button