ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Προς αλλαγή το πλαφόν για τις διαγνωστικές εξετάσεις! Όλες οι πληροφορίες και η εντολή Κικίλια

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τροποποιηθεί η απόφαση για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις που εφαρμόστηκε από την 1η Ιουλίου ανά μηχανήματα και έχει αρχίσει να προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους, αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ένα πλαφόν το οποίο μπλοκάρει ήδη από τις πρώτες ημέρες του μήνα στα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, όπως αποκάλυψε το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Μπλόκαραν οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ από το νέο πλαφόν ανά μηχάνημα! Με μετρητά οι ασθενείς»

Εντολή για αλλαγές άμεσα

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας όταν επισκέφθηκε τη Δευτέρα τον ΕΟΠΥΥ ήταν ήδη ενημερωμένος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι για να εντοπίσουν ένα διαγνωστικό κέντρο που να έχει ελεύθερα ραντεβού για εξετάσεις.

Πλαφόν μπαίνει στα διαγνωστικά κέντρα

Άλλωστε και η Ομοσπονδία των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας είχε ήδη διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με ανοικτή επιστολή της, όπως και η Ομοσπονδία Ασθενών με Καρκίνο.
Έτσι όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr, ο Βασίλης Κικίλιας έδωσε εντολή να τροποποιηθεί άμεσα η απόφαση ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), με επιστολή της στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σημειώνει χαρακτηριστικά: “Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την εφαρμογή από 1/7/2019 της απόφασης 553 του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ (της συνεδρίασης 556/23-4- 2019) που αφορά την κατηγοριοποίηση συστημάτων Μαγνητικής & Αξονικής Τομογραφίας.

Δεν έχουν παρέλθει ούτε 3 εβδομάδες από την ισχύ της συγκεκριμένης απόφασης και τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα”.

Και συμπληρώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: “Δυστυχώς για άλλη μία φορά χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και άνθρωποι που νοσούν από σοβαρά νοσήματα θα χρειαστεί είτε να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να υποβληθούν σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ή να τις επιβαρυνθούν οικονομικά”.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια όπως φαίνεται να περιορίσει τις δαπάνες για απεικονιστικές εξετάσεις κυρίως, έχει θέσει από τον Ιούλιο πλαφόν ανά μηχάνημα, γεγονός που προκάλεσε νέες δυσκολίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

 

 

 

 

 

Και αυτό διότι σε περίπτωση που βρίσκονται σε ανάγκη και πρέπει να πραγματοποιήσουν άμεσα μία εξέταση, τότε αναγκάζονται αν δε βρίσκουν ελεύθερο ραντεβού να πληρώνουν από την τσέπη τους. Διαφορετικά θα πρέπει να τρέχουν από διαγνωστικό κέντρο σε διαγνωστικό κέντρο για να βρουν ελεύθερο μηχάνημα.

Ήδη πολλοί ασθενείς που βρίσκονταν σε ανάγκη πλήρωσαν από την τσέπη τους τις εξετάσεις, γι αυτό και έχουν ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στο υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαγνωστικές εξετάσεις με μέτρο από την 1η Ιουλίου! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Άμεση ανάκληση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για πλαφόν στις μαγνητικές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button