ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ προς φορείς Ειδικής Αγωγής: Ελάτε στο διάλογο! Νέες συμβάσεις έως 15 Μαρτίου

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής να προσέλθουν στο διάλογο καθότι όπως υποστηρίζει: «Η απουσία τους από τον διάλογο, λειτουργεί περιοριστικά στην προσπάθεια για καλύτερη
εξυπηρέτηση του Πολίτη. Ο Οργανισμός αναμένει την ενεργή συμμετοχή τους στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου».

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι κλάδοι της Ειδικής Αγωγής εκλήθησαν την τελευταία στιγμή και εν μέσω εορτών να διαβάσουν τη σύμβαση και να την υπογράψουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι προκάλεσε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που τους δόθηκε: «Στα κάγκελα λογοθεραπευτές και παιδοψυχολόγοι για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τη σύμβαση».

Ο διάλογος πάντως παρατάθηκε μέχρι και τον Φεβρουάριο ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, ενώ οι συμβάσεις θα πρέπει οριστικά να έχουν υπογραφεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Η παράταση δε δόθηκε τυχαία καθώς οι περισσότεροι κλάδοι αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις, καθώς επισημαίνουν ότι δε γνωρίζουν καν με πόσα χρήματα θα αμείβονται με τον νέο Ενιαία Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ενώ και τα κονδύλια για την ειδική αγωγή των παιδιών με προβλήματα Υγείας μειώθηκαν στο μισό από 120 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ.

Βασικό επιχείρημα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την περικοπή των δαπανών είναι ότι υπερχρεώνονταν θεραπείες, παρότι αυτές εγκρίνονται από δημόσιους φορείς.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι σύμβαση υπογράφουν μόνο οι μισοί από τους κλάδους, ενώ σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προτάσεις έχουν καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ) – η οποία συμφωνεί με τη σύναψη συμβάσεων- η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας καθώς και μεμονωμένοι επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι με την υπογραφή των συμβάσεων: «οι πολίτες δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση προπληρωμής για δαπάνη που αφορά αυτές τις παροχές και δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν εκ των υστέρων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τα παραστατικά για την αποζημίωσή τους. Επίσης, μέσω των συμβάσεων, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα είναι σε θέση να ελέγξει αποτελεσματικά το κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υλικών και υπηρεσιών».

Στο μεταξύ όμως μέχρι να υπογραφούν οι συμβάσεις των διαφόρων κλάδων της Ειδικής Αγωγής με τον ΕΟΠΥΥ, οι θεραπείες των παιδιών με προβλήματα θα είναι στον “αέρα”. Γι αυτό και όλοι οι επαγγελματίες μαζί με γονείς πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Στη Βουλή οι επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής! Όλα τα επιχειρήματα κατά ΕΟΠΥΥ-υπ.Υγείας”

Φαίνεται πάντως πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κάνει πίσω και θα αφήσει μειωμένα τα κονδύλια για τις θεραπείες των παιδιών από 120 εκατ. ευρώ σε 60 εκατ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button